Groningen – Je zult maar dagelijks gebukt gaan onder chronische pijn en daardoor niet of nauwelijks in staat zijn om iets te ondernemen. In Nederland leven ruim twee miljoen mensen met een aanhoudende pijn die het welzijn, het functioneringsvermogen en kwaliteit van leven aantast. De oorzaak van de pijn is vaak moeilijk te bepalen. Het UMCG Pijncentrum doet op dit moment nieuw onderzoek naar chronische pijn en is daarvoor op zoek naar gezonde vrijwilligers die hieraan deel willen nemen.
Altijd pijn
Jackie Sangers weet wat het is om met chronische pijn te leven. De inmiddels 62-jarige Jackie leeft al sinds haar 25ste jaar met pijnklachten en heeft daarvoor allerlei onderzoeken en behandelingen ondergaan. Van medicatie tot een rugoperatie en van een cursus mindfulness tot gesprekken met een psycholoog. Soms werd de pijn minder, maar pijnvrij is ze al die jaren nooit meer geweest. Ze geeft aan dat het zowel fysiek als mentaal zwaar is, omdat ze bij alles wat ze doet na moet gaan of het kan en wat ze ervoor moet laten. Hoewel ze er steeds beter mee leert leven, heeft de pijn een groot effect op haar sociale leven. Zij heeft er alles voor over om een tijdje pijnvrij te leven en weet dus hoe belangrijk het is dat er onderzoek wordt gedaan naar chronische pijn. “Ik ben blij dat het UMCG zich hiervoor inzet en ik hoop dat ze iets ontdekken waarmee ze alle patiënten met chronische pijn kunnen helpen.”
Onderzoek
Om duidelijkheid te krijgen wat de oorzaken zijn van chronische pijn en hoe chronische pijn kan worden behandeld doet het UMCG Pijncentrum verschillende onderzoeken, waaronder de ClaSSiCO- en de CSI-studie. Onderzoekers zijn opzoek naar gezonde mensen van 18 jaar en ouder die niet eerder pijn hebben gehad. Wilt u ons en patiënten met chronische pijn helpen? Dat kan op verschillende manieren:
- Deelname aan de ClaSSiCO-studie. In deze studie wordt onderzoek gedaan naar de gevoeligheid van het centrale zenuwstelsel bij patiënten met chronische lage rugpijn, die uitstraalt naar het been, in vergelijking met pijnvrije vrijwilligers.
U brengt eenmaal een bezoek van 1-1,5 uur aan het UMCG Pijncentrum, locatie Beatrixoord, waar u verschillende testen doet die uw pijngrens en pijnbeleving vastleggen. Daarnaast ontvangt u digitale vragenlijsten om in te vullen.
- Deelname aan de CSI-studie. Tijdens dit onderzoek verzamelen we gegevens van gezonde mensen zonder pijn m.b.t. een specifieke vragenlijst. De resultaten van gezonde mensen zonder pijn vergelijken we vervolgens met de resultaten bij patiënten met acute of chronische pijn. Het invullen van deze vragenlijst kost ongeveer 2-5 minuten. https://redcap.link/nsdi0nfe
Meedoen?
Wilt u meedoen aan dit onderzoek, mail dan naar [email protected] of bel: 06-51402937.