TTS dammers verslaan kampioenskandidaat in zinderend gevecht

DelfzijlIn winterse omstandigheden hadden de Feansters schuivers zich verzameld om voor ronde 9 van de landelijke damcompetitie af te reizen naar Delfzijl om de strijd aan te binden  in de wedstrijd tegen de verwachte kampioen het Provinciaal Gronings Tiental.
Met de rode lantaarn in de kofferbak werd door wedstrijdleider Rein van der Wal een surpriseopstelling gemaakt die afgelopen maandag tijdens de clubavond was besproken. Iedere dammer kreeg bovendien een opdracht mee die nauwkeurig diende te worden uitgevoerd. De ene speler werd opgedragen te winnen terwijl iemand die moest uitkomen tegen een beduidend sterkere tegenstander de opdracht kreeg flink te gaan hakken. Voor de Feansters bijna een onmogelijke opdracht omdat gebleken was dat in eerdere wedstrijden het individueel belang wel eens boven het teambelang was gesteld waardoor resultaten uitbleven.

Rein van der Wal had geloot tegen Erik Fransen die circa 400 ratingpunten minder dan Rein in zijn bezit had.  Al in de beginfase had Rein de bomzet ingebouwd en na schijfwinst spartelde Erik nog even door maar moest uiteindelijk de punten aan zijn tegenstander laten. Een goed begin.

Jan Hoogsteen aan bord 2 stond in een complexe stand tegen de sterke Johan Zijlstra. De kroonschijf inschakelen was het motto maar Jan dacht een 2 om 2 afruil te doen. Toen de ruil was afgerond bleek hij echter een brikje achter te staan. Daarmee was zijn stand tevens verprutst en kon hij opgeven. Jan Kunnen zorgde voor commotie in de damzaal door een zet te doen i.p.v. te slaan tegen de sterkste tegenstander John Thimister. Jan had waarschijnlijk een geweldige slagzet in gedachten   Thimister keek verwonderd op en attendeerde Jan hierop. Na overleg met de reglementen deskundigen werd sportief besloten de partij op reglementaire wijze voort te zetten. Jan wist nog bijna door te dringen naar de damlijn maar Thimister had de tempi  goed berekend en zijn valstrik werd Jan fataal. Ondanks dit verlies een goede partij gespeeld. Cees Dijkstra trof opnieuw oud klasgenoot en dammaatje Rob van Heukelem. De beide heren damden zoals ook in hun schooltijd werd gedamd en de uitslag was bijna te voorspellen. Remise dus.

Aan bord 1 had Rein Joop de Graag geposteerd tegen Koos Prak. Joop die beslist een aanwinst mag worden genoemd voor het team en al eens eerder in deze competitie door een formidabele slagzet de aandacht van de damwereld had getrokken gaf vandaag aan ook het positiespel uitstekend te beheersen. In een acht om acht stand had zijn tegenstander geen enkel verweer meer en kon Joop fijntjes de stand weer gelijk trekken. Op bord 7 worstelden twee gelijkwaardige tegenstanders t.w. Anton van der Ploeg en de taaie Ronald Karmoen. Met zijn degelijke spel moest Anton toestaan dat zijn tegenstander doorbrak maar in de valkuil die was opgezet bleek dit genot van korte duur. Daarna werd tot remise besloten.

Gerrit Terpstra aan bord 10 tegen Jaques Gaillard had te opdracht gekregen voor de volle winst te zorgen. Zijn tegenstander scheen ook wel een hakopdracht gekregen te hebben en Gerrit kreeg maar geen vat op het spel. Toen Jaques echter dacht het centrum in te kunnen nemen had hij buiten de waard gerekend. Gerrit kreeg hiermee de gelegenheid zijn vastgezette lange vleugel te ontwikkelen en een doorbraak te nemen. Voor hem was het toen een eitje om het team aan een voorsprong te helpen. Steven Veenstra stoeide toen nog met Geert Greven. Steven met zijn aanvallende spelstijl bleek toch enigszins in het nauw te zijn gekomen. Steven zou Steven niet zijn indien hij hier niets op had bedacht. Omdat hij eerder in de partij zijn tegenstander op diens lange lijn had vastgezet was een uitbraak te allen tijde nog mogelijk. Winst was er niet meer te behalen maar de behaalde punt was voldoende.

Sietse Jonker speelde een wonderlijke pot tegen de Tsjech Marcin Czeladzinski. Eerst gaf hij zijn tegenstander de mogelijk om dam te nemen, maar met een brikje achterstand wist hij deze terug te pakken. In het volgende eindspel behaalde Sietse een zeer verdienstelijke remise tegen een sterke tegenstander. Met een 10 tegen 8 voorsprong was het  aan Karel de Bruin van TTS om te bepalen of de Groningers kampioen zouden worden of dat zijn cluppie de eer zou krijgen de kampioen te verslaan. Karel die eerder in de partij tegen Jack Westerdijk al een schijf onnodig had weggegeven was in een 2 tegen 5 eindstand beland.

Met een tiental supporters om het bord werd de afwikkeling van dit gebeuren in volledige stilte gevolgd. Met de val die Jack had opgezet waarmee hij de dam van Karel terugkreeg heeft hij zich waarschijnlijk verrekend. Karel zijn overgebleven schijf kon doorlopen naar dam een drie tegen 1 eindspel is remise. Een uitstekende overwinning op de Grunnigers die daarmee de kans om kampioen te worden in de voorlaatste ronde hebben verspeeld.

Door de remise van hun concurrent de spelers van het combinatieteam Oldehove Huizum zullen de PGT ers in hun laatste wedstrijd tegen Damcombinatie  Fryslan toch nog voldoende hebben aan remise om te promoveren baar de landelijke 1e klasse.
In de laatste thuiswedstrijd over 14 dagen zal TTS trachten de rode lantaarn over te dragen aan de reserves van Roden Leek.

Details:
PGT                                           – TTS
1 Koos Prak                             – Joop de Graaf             0-2
2 Johan Zijlstra                       – Jan Hoogsteen             2-0
3 John Thimister                    – Jan Kunnen                   2-0
4 Marcin Czeladzinski            – Sietse Jonker                  1-1
5 Rob van Heukelem              – Cees Dijkstra                 1-1
6 Jack Westerdijk                    – Karel de Bruin              1-1
7 Ronald Karmoen                  – Anton vd Ploeg             1-1
8 Geert Greven                       – Steven Veenstra           1-1
9 Erik Fransen                         – Rein vd Wal                  0-2
10 Jaques Gaillard                  – Gerrit Terpstra               0-2
Eindstand                                                                    9-11

 

Back to top button