Delfzijl – Op woensdag 10 april van 16.00 tot 20.30 uur wordt in Theater De Molenberg te Delfzijl het symposium De Nieuwe Aanpak Groningen gehouden.
De aanleiding: veel Groningers hebben er geen vertrouwen in dat de aardbevingsellende wordt opgelost en dat de gaskraan echt dicht gaat. „Dat heeft een oorzaak: bijna alles wat de overheid hen tot nu toe beloofd heeft, is niet gebeurd,” schrijft Riek Siertsema, directeur van het organiserende De kracht van Groningen. „De falende aanpak van het gaswinningsdossier maakt het moeilijk om het vertrouwen van de Groningers terug te winnen.
„Het lijkt de hoogste tijd dat Groningers het heft in eigen hand nemen en zelf hun huizen, straten en dorpen weer op gaan bouwen. In een aantal dorpen gebeurt dat al. Dat heet DNA, De Nieuwe Aanpak Groningen. Goede voorbeelden van deze aanpak laten zien hoe het kan werken.”
Wat hebben inwoners die het zelf gaan doen daarvoor nodig? Wat mogen ze verwachten van de overheid, van hun volksvertegenwoordigers? Daarover gaat het symposium met bewonersgroepen, met bestuurders en wetenschappers. Een symposium waar Annemarie Kok (schrijfster van onder andere Herinneringen aan de Rechtstaat, pleidooi voor serieus openbaar bestuur) en de zaak op scherp zet en Hans Harbers het gesprek in goede banen gaat leiden.
Waar is DNA Groningen begonnen: in Krewerd. De kracht van Groningen heeft het dorp geholpen om van idee naar plan te komen. „En met de gemeente Delfzijl en de NCG zijn we in gesprek gegaan wat dat voor hun rol betekent en wat het dorp van hen nodig heeft. DNA Groningen is verder door ons uitgewerkt, geïnspireerd door het gedachtengoed van Peter Kuenzli. Deze aanpak heeft de organisatie gepresenteerd op het symposium van 21 maart 2018 in Kabzëel Appingedam. De insteek werd herkend, het pamflet ondertekend door vele sympathisanten.”
Vooral in de TOS dorpen (Tjuchem, Overschild en Steendam) heeft de VanOnderen groep De Nieuwe Aanpak samen met Groninger Dorpen verder in de praktijk gebracht. „Wij zijn dan ook blij dat zij op dit symposium hun bevindingen willen delen. Het samenbrengen van ieders opvattingen en belangen in een dorp gaat niet altijd goed. Dat kan ook leiden tot spanningen in de gemeenschap. We kunnen daarom leren van projecten en processen waar het wél goed is gegaan en van projecten waar het mis is gelopen. Beide ervaringen zijn waardevol.”