17.3 C
Delfzijl
15 juni 2021 11:48

Personeel IVAK moet aan de slag als ZZP’er

spot_img

Delfzijl – Het bestuur van IVAK de cultuurfabriek heeft onderzoek laten doen naar een toekomstbestendig IVAK. IVAK is een gemeenschappelijke regeling van de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum en heeft als doel de cultuureducatie en –participatie in Noord Oost Groningen te bevorderen.

De onderzoekers stellen voor de huidige gemeenschappelijke regeling op te heffen en te vervangen door een nieuwe samenwerkingsvorm van docenten en consulenten. Dit maakt het mogelijk om flexibel in te spelen op de sterk veranderende en fluctuerende vraag vanuit scholen en particulieren. Tegen lagere kosten kan de nieuwe IVAK-organisatie voldoen aan de doelstellingen van de drie gemeenten. Dit zou betekenen dat de huidige medewerkers hun dienstverband verliezen maar gefaciliteerd worden als ZZP’er hun diensten aan te bieden in het werkgebied en mogelijk daarbuiten.

Betaalbare amateurkunst
Het onderzoek naar de huidige situatie geeft aan dat het IVAK een positief imago heeft zowel bij scholen als in de samenleving. De medewerkers zijn gemotiveerd en deskundig. De slechte financiële situatie baart zorgen.

Subsidies die voor amateurkunst beschikbaar zijn, kunnen anders worden ingezet waardoor het mogelijk blijft een betere afstemming te realiseren tussen vraag en aanbod. Daarnaast is er minder overhead nodig omdat de organisatie eenvoudiger van opzet is. Het blijft mogelijk om cursussen op het vlak van amateurkunst aan te bieden. Deze kunnen onder andere plaatsvinden in de dorpen en wijken. Dat sluit aan bij de wens van de afnemers om de lessen dicht bij huis te laten plaatsvinden.

De colleges van de drie gemeenten stellen de gemeenteraden voor circa twee miljoen euro beschikbaar te stellen, die wordt gedragen door de drie gemeentes, voor de ombouw naar een andere organisatievorm. Besluitvorming vindt eind juni en begin juli in de afzonderlijke gemeenteraden plaats, direct daarna volgen de vervolgstappen. De huidige situatie blijft in het seizoen 2015/2016 qua organisatie gehandhaafd. De inschatting is dat de transformatie naar het nieuwe IVAK een jaar zal duren.

Volop kansen
Voor het nieuwe IVAK zijn volop kansen. Het nieuwe IVAK zet cultuureducatie breed in en laat het aanbod op scholen aansluiten bij het aanbod na school in de vrije tijd. Op deze manier is amateurkunstonderwijs innovatief en flexibel met een eigen PR en marketing. Door het goede imago van het IVAK ligt er een goede basis voor het nieuwe IVAK.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,254VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
AutoAuto
WonenWonen
Mode 2021Mode 2021
TuinTuin
DierDier
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Populaire berichten