16.2 C
Delfzijl
22 juni 2021 15:09

Nederlandse Aardolie Maatschappij onderzoekt recente bevingen

spot_img

’t Zandt – Op 10 december jl. heeft een beving bij ’t Zandt plaatsgevonden met een kracht van 2,1 op de schaal van Richter. Op 7 december jl. was er een beving met een kracht van 1,8. De NAM is een onderzoek gestart omdat door de bevingen een grenswaarde uit het Meet- en Regelprotocol Groningen is overschreden.

Het MRP Groningen geeft aan hoe de seismische risico’s bij winning van aardgas kunnen worden  beperkt en hoe de winning moet worden aangepast als aardbevingen daartoe aanleiding geven.

Bij de recente aardbevingen in ’t Zandt gaat het om overschrijding van de zogeheten signaleringswaarde van de aardbevingsdichtheid.

Op en neer
Een eerste analyse van de meest recente bevingen laat zien dat er geen sprake is van onverwachte of verontrustende ontwikkelingen. De laatste maanden gaat daarnaast de seismiciteit op en neer. Zo is op 29 augustus voor het eerst de grens van het signaleringsniveau in het MRP overschreden en is op 2 november de aardbevingsdichtheid weer teruggegaan naar het waakzaamheidsniveau. De NAM doet nu naar aanleiding van de recenste bevingen verder onderzoek naar de seismiciteit in het noordoostelijke gedeelte van de Loppersumregio. Op 22 december levert NAM hier een rapport over af aan toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Mocht er de komende periode een onverwachte gebeurtenis plaatsvinden of een grenswaarde worden overschreden dan zal NAM, zoals vastgelegd in het MRP Groningen in overleg met toezichthouder SodM, opnieuw bekijken of er aanvullende maatregelen nodig zijn. Vanaf 1 oktober 2017 is de jaarlijkse gaswinning in opdracht van de minister van Economische Zaken en Klimaat met 10 procent verminderd.

MRP Groningen
NAM exploiteert het Groningenveld aan de hand van het MRP Groningen. De gaswinning uit het Groningenveld veroorzaakt aardbevingen. Daarvan ondervinden inwoners hinder en schade. Om het seismisch risico van de gaswinning zoveel mogelijk te beperken, heeft NAM het MRP Groningen opgesteld. Dit geeft aan hoe de gaswinning kan worden aangepast als de aardbevingen daartoe aanleiding geven. Veiligheid staat hierbij centraal. Het MRP Groningen is goedgekeurd door zowel toezichthouder SodM als de minister van Economische Zaken en Klimaat.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,258VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
TuinTuin
DierDier
AutoAuto
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Mode 2021Mode 2021

Populaire berichten