Farmsum – De NAM biedt opnieuw excuses aan voor het lek dat ontstond op het tankenpark in Farmsum. Veiligheid en gezondheid van buren, medewerkers en aannemers zijn, samen met de zorg voor het milieu, heel belangrijke onderwerpen voor de olie- en gasindustrie en daarmee voor de NAM. Gezien de gevaarlijke stoffen, hoge drukken en complexe productieprocessen, stelt NAM zichzelf een zeer hoge veiligheidsstandaard. Dit valt te lezen in een publicatie op de website van het bedrijf.
“Onze ambitie is geen letsel of lekkages. Helaas moet ik constateren dat wij in geval van Farmsum duidelijk zijn tekortgeschoten ten aanzien van onze eigen standaard en die van de omgeving. Aardgascondensaat hoort niet in het oppervlaktewater en als dat wel gebeurt, dan mag het niet een paar dagen duren voordat we dat ontdekken”, aldus Johan Atema directeur van NAM.
“Wij begrijpen de kritiek van anderen dan ook heel goed en wij zullen verbetering moeten laten zien. Ik wil nogmaals namens NAM onze spijt betuigen voor dit incident en onze excuses aan de omwonenden voor de overlast aanbieden. Er ontstaat nu soms een beeld dat NAM moedwillig informatie onder de pet houdt. Dat is onjuist. Wij hadden eerder moeten herkennen dat wij het recente Farmsum-incident veroorzaakt hadden maar hebben nooit, ook niet in het geval van deze lekkage, moedwillig zaken niet gerapporteerd of achtergehouden. Elke suggestie dat dit wel het geval is, is onterecht. Ik kan me niet voorstellen dat de externe onderzoeken anders zullen uitwijzen.“
Na grondige schoonmaak kan het riool volgens de NAM spoedig weer in gebruik genomen worden. Hierbij is samengewerkt met de gemeente Delfzijl, waterschap Hunze en Aa’s en Omgevingsdienst Groningen.
“Na het incident hebben we zelf onmiddellijk een zeer uitgebreid en diepgaand onderzoek ingesteld. Dat onderzoek gaat niet alleen over de technische kant van de zaak, maar ook over onze interactie met alle betrokkenen. Al onze inspanningen zijn erop gericht om te leren van dit incident, verbeteringen door te voeren en het vertrouwen met onze omgeving te herstellen. Wij zullen de uitkomsten van ons onderzoek delen met de buren, gemeente, waterschap en anderen”, vervolgt Atema.