Meer jongeren betrokken bij overval op cafetaria aan de Europaweg

DelfzijlDe politie heeft na een eerdere arrestatie van drie jeugdige verdachten van een mislukte overval op een cafetaria aan de Europaweg in Delfzijl nog vier jongeren gearresteerd. Het viertal, in leeftijd variërend van 13 tot en met 15 jaar, verrichtte diverse hand- en spandiensten bij de overval, variërend van een rol als uitkijk tot en met het leveren van een balletjespistool.

Op de avond van 7 november 2014 drongen vlak voor sluitingstijd drie gemaskerde personen de cafetaria binnen en eisten onder bedreiging van onder meer een pistool geld. De overval mislukte doordat de eigenaar een lange priem greep. Het drietal ging er daarop vandoor. Een zoekactie van de politie in de omgeving leverde in eerste instantie geen resultaat op.

Pas na een tip medio januari werden maandag 12 januari drie scholieren van 16, 15 en 14 jaar uit Delfzijl aangehouden. Zij bekenden de overval. Afgelopen weken werden de vier andere verdachten gearresteerd, allen ook scholier. Ook zij bekenden hun aandeel.

Doordachte voorbereiding
Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat de jongeren de overval geruime tijd vooraf en uiterst doordacht hadden voorbereid. Er was onder meer kleding geregeld zodat de verdachten zich onmiddellijk na de overval konden omkleden, er stonden fietsen gereed om te vluchten en ook waren er afspraken gemaakt met de handlangers over het gebruik van de mobiele telefoons. Een toen nog 12-jarige jongen leverde een balletjespistool dat er als een serieus vuurwapen uitzag. Als beloning zou hij een deel van de buit krijgen. De overval werd vermoedelijk deels uitgevoerd voor het geld en deels vanwege de kick. De politie denkt dat ook groepsdruk ertoe heeft geleid dat een aantal jongens meedeed. Tijdens het onderzoek kwam ook naar voren dat de overval bij een grotere groep scholieren bekend moet zijn geweest. Ook moeten waarschijnlijk meerdere jongeren hebben geweten wie uiteindelijk de mislukte overval op hun geweten hadden.

Hulpverlening en jeugdstrafrecht
Alle verdachten krijgen hulpverlening en begeleiding. Het politieonderzoek is nagenoeg afgerond en de politie maakt een dossier van de zaak voor het openbaar ministerie. Het openbaar ministerie beslist over vervolging van de jongens.

 Back to top button