Appingedam – Na vier maanden hard werken was het afgelopen donderdag eindelijk zover… Leerlingen van groep vwo-3 van het Eemsdeltacollege deden onderzoek naar het leven Maurits Nieweg, op 16 jarige leeftijd vermoord in Sobibor. Maurits is één van de Joodse leerlingen van de Rijks HBS – voorganger van het Eemsdeltacollege – die vermeld staan op de gedenkplaat in de hal.
Vol trots presenteerden de leerlingen het resultaat: een Portret van Maurits Nieweg. Daarin schetsen zij – na een inleiding over de Joodse geschiedenis van Appingedam – de thuissituatie van Maurits, zijn schooltijd, zijn familie en zijn deportatie.
Kevin Hassing overhandigde namens de leerlingen het eerste exemplaar aan Sieni Pijper-van Lenning, nabestaande van Maurits. Zij was erg onder de indruk: ”Maurits heeft dank zij jullie nu een gezicht gekregen”.
Bij hun onderzoek werden de leerlingen ook geconfronteerd met ontbrekende of tegenstrijdige gegevens. Een bijzonder voorbeeld is de datum van deportatie van Maurits naar Westerbork. De ene bron vermeldt 9 maart 1943, de andere 11 maart 1943. Wat was de goede datum? De leerlingen vonden de oplossing: 9 maart. “Want we vonden een briefkaart uit Westerbork van de oma van Maurits, die gedateerd is op 11 maart. Daarin schrijft ze dat ze in het ziekenhuis ligt en dat Maurits en zijn moeder haar elke dag bezoeken. Dat betekent dat ze er op 11 maart al enkele dagen moet zijn geweest, anders zou ze niet ‘elke dag’ schrijven.”
Daarnaast ontdekten de leerlingen door hun gedegen onderzoeksaanpak ook nog andere fouten in de door hen geraadpleegde bronnen, bijvoorbeeld over de aantallen uit Appingedam gedeporteerde Joodse inwoners en de schoolgegevens van Maurits.
Een hele prestatie van deze jonge onderzoekers, waar ze best trots op mogen zijn. Zeker ook omdat Herinneringscentrum Kamp Westerbork al toegezegd heeft hun onderzoeksresultaten te zullen verwerken.