Loppersum – In Loppersum worden zaterdag 4 mei de slachtoffers van oorlogsgeweld herdacht. Vanaf 18.30 uur opent de Petrus en Pauluskerk. Men wordt welkom geheten met orgelspel door organist Peter Zwarts. Om 18.45 uur vangt de officiële herdenking aan met de opening door Cissy Bronts (lid “Comité 4 mei”). Zij houdt mede, als vertegenwoordiger van Dorpsbelangen Loppersum, een toespraak in het kader van het thema ‘In vrijheid kiezen’. Van beide basisscholen (obs Prinses Beatrix en cbs Roemte) zullen leerlingen een voordracht verzorgen.
Voordat de Petrus en Pauluskerk verlaten wordt, worden alle slachtoffers herdacht die op een of andere wijze een band hadden met Loppersum. Daaronder zijn er die hun laatste rustplaats in het dorp hebben gevonden. Daarna wordt vanaf het Marktplein gestart met de Stille Tocht.
Op de algemene begraafplaats wordt stilgestaan bij de graven van de Australische piloot Snape en de, tijdens de bevrijding, omgekomen familie Nienhuis. Ook bij de plaquette van de joodse begraafplaats en de graven van de verzetsmensen Bouwe Jacob Nieuwenhuis en Foppe Baron wordt stilgestaan.
Muziekvereniging Loppersum’s Harmonie begeleidt de deelnemers om ongeveer 19.30 uur vanaf de begraafplaats naar het Marktplein. De voordracht zal worden verzorgd door Pieta Ettema.
De herdenking wordt vervolgd met een toespraak door de burgemeester van de gemeente Loppersum, Hans Engels, en aansluitend zal deze een krans bij het monument leggen. Voordat met twee minuten stilte (om 20.00 uur) de slachtoffers van oorlogsgeweld worden herdacht zal het “Taptoe-signaal” ten gehore worden gebracht. Muziekvereniging Loppersum’s Harmonie speelt vervolgens het Wilhelmus. Daarna is er gelegenheid voor het leggen van bloemen bij het monument. Voor alle kinderen is er een roos die ze kunnen neerleggen.
Na het officiële gedeelte op het Marktplein kan men een kopje koffie of thee komen drinken in de kerk. Voor de kinderen is er limonade. Men kan dan nog even napraten en de tentoonstelling van foto’s, documenten en voorwerpen bekijken, die georganiseerd is door de Historische Vereniging, evenals de tentoongestelde werkstukken van leerlingen van beide basisscholen. Er zal een presentatie plaatsvinden en een lijst beschikbaar zijn met de namen van alle slachtoffers die een band hadden met Loppersum. Daaronder die hun laatste rustplaats hebben gekregen in Loppersum.