Nederland – Tijdens de eerste dagen van het nieuwe jaar passeert de meteorenzwerm Boötiden de aarde. Ongeveer zes dagen is hierdoor een verhoogde kans op vallende sterren, maar de piekperiode duurt slechts enkele uren. In de vroege ochtend van 4 januari kan het aantal vallende sterren oplopen tot meer dan 100 per uur! Er is goede kans op droog weer met opklaringen. Waarschijnlijk is het wel vrij koud met temperaturen rond het vriespunt.
2019 start zacht met op dinsdag, Nieuwsjaarsdag, een graad of 9 en in de eerste nachten minima rond 4 graden en veel wolkenvelden. Later in de week daalt de maximumtemperatuur naar 3-6 graden en komt het in de nachten regionaal tot lichte vorst. Overdag laat de zon zich regelmatig zien en ook in de nachten zijn er meer opklaringen. Of, en waar in het land, er ook vrijdagochtend 4 januari tussen 3:00 en 7:30 uur mooie opklaringen zijn is nu nog niet met zekerheid te zeggen.
Wat maakt de Boötiden de moeite waard?
Het is een mooie meteorenzwerm en dit keer worden topcondities verwacht: een paar uur lang meer dan 100 vallende sterren per uur! Met circa 41 kilometer per seconde zijn ze relatief langzaam en kunnen ze mooie, lange, trage sporen maken. Bovendien heb je tijdens de piekperiode geen last van een storende maan.
Kijktips
Hieronder enkele tips voor het kijken naar de vallende sterren van de Boötiden.
- De beste kijkperiode is vrijdag 4 januari 3:00 – 7:30 uur.
- Doe een dikke winterjas, sjaal en handschoenen aan, want het wordt koud.
- Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad.
- Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel. Je hoeft niet naar een bepaalde richting te kijken, ze verschijnen overal aan de hemel.
- Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar. Kijk dus tijdens het wachten ook niet op je smartphone met fel licht.
- Neem regelmatig een pauze, want door het turen vermoeien je ogen vrij snel.
- Zorg dat je fit bent en voldoende eet en drinkt. De energie hebben je ogen nodig om goed te kunnen kijken.
Wat is een vallende ster?
Het lichtspoor dat in de volksmond een vallende ster heet noemen astronomen een meteoor. Het spoor van licht ontstaat doordat stukjes steen en gruis (meteoroïden) op 100 km hoogte de atmosfeer van de aarde binnendringen. De meteoroïden dringen met een enorme snelheid de atmosfeer van de aarde binnen. Soms worden snelheden behaald van meer dan 252.000 km/uur. Dat is 315 keer sneller dan een Boeing 747 vliegt. Door de hoge valsnelheid wordt het pad van de meteoroïde elektrisch geladen (ionisatie) en bij het opheffen van het landingsverschil komt straling (licht) vrij.