Drie generaties twirldocenten vastgelegd

Delfzijl – Afgelopen maandag heeft fotostudio Belle-image uit Hoogkerk drie generaties twirldocenten vastgelegd, een unicum in de twirlsport. De bijna 85 jarige mevr. B.J. Smidts-Onderstijn uit Wagenborgen was in haar jeugd een fanatieke ritmisch turnster. Dat bracht muziekvereniging “InCorpore” te Wagenborgen in de jaren 80 op het idee om haar te vragen een majorette vereniging onder haar hoede te nemen. De daarop volgende jaren had ze de leiding over 3 groepen die regelmatig op wedstrijden te zien waren en meedraaiden op hoog niveau. Zelf besloot mevr. Smidts om in die periode nog de majorette cursus te gaan volgen en onder leiding van Frouwkje Bakker en Grietina Bouman haalde ze nog haar A en B diploma.

Dochter Jinny Smidts was vanaf haar 18e betrokken bij de teams van “InCorpore” en rolde zo ook in de twirlwereld. Toen Mevr. Smidts 65 werd besloot ze “het stokje” over te dragen aan haar dochter. Jinny ging verder als docente bij “CSHD” uit Delfzijl. In die periode behaalde ze de 3 fase cursussen en haar middenkader diploma. “CSHD” bestond destijds uit een majorette vereniging en een malletband. De laatste kon vanwege een te laag ledenaantal niet langer doorgaan en zo ontstond de zelfstandige vereniging “Showteam Revolution Delfzijl”. Een 32 leden tellende vereniging presenteerde zich tijdens diverse wedstrijden en behaalden zelfs de Nederlands kampioenschappen met diverse solisten en teams.

Toen Jinny 50 werd besloot ze haar “stokje” weer over te dragen aan dochter Brenda v.d. Broek die inmiddels bij twirlteam Pekela al les gaf. Brenda is nu ruim 3 jaar docent van Showteam Revolution Delfzijl en wordt geassisteerd door haar zus Janieke. Beiden hebben ze hun 3 fase diploma’s behaald en Brenda is afgelopen jaar ook geslaagd voor haar docentenopleiding. Naast de wekelijkse trainingen geven beide dames ook regelmatig workshops en nemen ze deel aan diverse wedstrijden, het Ned. Kampioenschap en voor Brenda zelfs de Europese Kampioenschappen in KroatiĆ« afgelopen jaar. Showteam Revolution Delfzijl heeft met deze voorgeschiedenis een uniek verleden.

Back to top button