Nederland – In de ideale wereld krijgt iedereen die recht heeft op geld ook direct en volledig betaald. Helaas is de werkelijkheid vaak anders. Soms is er bij een debiteur sprake van betalingsonmacht, bijvoorbeeld na een faillissement. Soms is er simpelweg sprake van betalingsonwil. En soms volgt betaling wel, maar te laat of niet volledig.
Met alle mogelijke gevolgen van dien. Dat is voor iedere ondernemer (ook wel crediteur) een blok aan het been. Een ondernemer heeft belang bij een spoedige en voortvarende betaling. Al de extra pogingen om toch betaald te krijgen, leiden af van het daadwerkelijk ondernemen. Factoring biedt hiervoor een uitkomst. Wat is factoring en wat zijn de voordelen ervan?
Effectieve en efficiënte cashflow
Na het uitvoeren van het ondernemerschap, kan soms een langslepend en energieslurpend betalingsproces volgen om betaald te krijgen. Een crediteur kan in eerste instantie alleen afwachten óf een debiteur binnen de betaaltermijn ook echt daadwerkelijk betaalt. Vervolgens kan zij eventueel de klant (laten) aanmanen om alsnog tot betaling over te gaan.
Blijft betaling alsnog uit, dan kunnen er uiteindelijk eventueel rechtsmaatregelen worden getroffen om een weigerachtige debiteur alsnog tot betaling te dwingen. Met factoring voorkomt een crediteur dit hele traject. Zij krijgt snel en gegarandeerd betaald door het factoringbedrijf. Vaak is dit al binnen 24 uur nadat de factuur aan het factoringbedrijf is verkocht. Zo weet de crediteur waar zij aan toe is en weet zij ook zeker dát zij betaald krijgt en dat dit spoedig gebeurt.
Geen gedoe met debiteurenbeheer
Het is ook niet bepaald vruchtbaar voor zakenrelaties als er gesteggel over geld ontstaat. Zoals hiervoor al werd toegelicht, kan een procedure om betaling te verkrijgen veel voeten in de aarde hebben. Er kunnen felle discussies oplaaien en het kost veel tijd en geld. Degene die zijn of haar facturen verkoopt aan een derde partij, voorkomt dit. Daarmee wordt moeite, tijd en geld bespaard.
Maar het betekent ook dat een ondernemer niet in discussie hoeft met haar klanten. Het debiteurenbeheer wordt namelijk verder geregeld door het factoringbedrijf. Mét behoud van een goede klantrelatie. En bovenal: ook het risico op wanbetaling wordt overgedragen aan een factoringbedrijf, zoals bijvoorbeeld Svea. Een crediteur die kiest voor factoring, krijgt rechtstreeks en vrijwel direct betaald door het factoringbedrijf. Als een debiteur vervolgens geen verhaal lijkt te bieden, komt dat voor risico voor het factoringbedrijf. Dit extra stukje zekerheid is ook zeker een niet te verwaarlozen voordeel van factoring.
Vaak flexibel
Facturen verkopen kan dus veel ongemak en onzekerheid wegnemen. In ruil daarvoor wordt wel een verbintenis aangegaan met het factoringbedrijf. Vaak is dit alsnog aantrekkelijk. Niet alleen omdat factoring dus zoveel voordelen heeft, maar ook omdat de verbintenis met een factoringbedrijf vaak erg flexibel is.
Er kan dan bijvoorbeeld per klant worden gekozen om deze facturen wel of niet te verkopen aan het factoringbedrijf. Het is niet dat dan gelijk een verplichting ontstaat om de gehele boekhouding over te dragen. Deze dienstverlening kan dus volledig worden aangepast aan de wensen van de crediteur.
Dus heeft een onderneming directe behoefte aan werkkapitaal? Is er een drukke periode waarin de boekhouding even een last vormt bovenop de primaire bedrijfsvoering? En/of kan een onderneming even geen financiële onzekerheid gebruiken? Dan kan een factoringbedrijf als Svea zomaar eens de oplossing op het juiste moment bieden.