Zomertijd: Vannacht wordt de klok een uur vooruit gezet

Nederland – Komende nacht wordt de klok verzet en daarmee gaat de zomertijd in. Om twee uur ’s nachts wordt de klok een uur vooruit gezet naar drie uur. De zomertijd loopt tot het laatste weekend van oktober, dan wordt de klok weer terug gedraaid.

Vrijwel alle Europese landen volgen dezelfde richtlijn die sinds 2002 door de EU is vastgesteld met uitzondering van Ijsland en Wit-Rusland die geen zomertijd gebruiken. Rusland is in 2011 permanent op zomertijd overgeschakeld.

Het is mogelijk een van de laatste keren dat we de klok moeten verzetten. De Europese Commissie heeft voorgesteld om het huidige systeem van het halfjaarlijks verzetten van de klok af te schaffen.

Langer licht
Het voordeel van de zomertijd is dat men ’s avonds een uur langer van het daglicht kunnen profiteren. Zonder de zomertijd zou het ’s zomers rond half vier al licht worden terwijl het om half tien ’s avonds al donker is. Met de invoering van de zomertijd komt de periode van daglicht beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn.

In Nederland is de zomertijd in 1977, vanwege de oliecrisis, opnieuw ingevoerd. De gedachte is dat men zo zou kunnen bezuinigen op elektrische apparaten. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden. Uitvinder van de zomertijd is William Willet in 1907, ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht.

Back to top button