9.9 C
Delfzijl
16 mei 2021 01:41

Zomerstorm op komst; windstoten tot 110 km/uur en lokaal 30 mm regen

Nederland – Vandaag trekt een heuse zomerstorm over Nederland! In de loop van de middag en avond trekt een gebied met buien ons land in. Daarbij trekt de wind vanavond aan de westkust en op de Wadden aan naar stormkracht (9 Bft.) en mogelijk wordt op de oostelijke Wadden zelfs windkracht 10 aangetikt! In het noordwesten is hierbij kans op zeer zware windstoten tot 110 km/uur. In het binnenland haalt de wind uit naar 80-90 km/uur. Bovendien is bij buien in het oosten kans op onweer en hagel. De kans op stormschade is groot!

Aan het eind van de ochtend ontstaan in de oostelijke helft al enkele buien in de eerste helft van de middag volgen meer buien vanuit het zuiden. Vooral in het oosten kunnen de buien stevig uitpakken. In de provincies Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen is kans op onweer en hagel. Plaatselijk valt veel regen en daardoor is kans op wateroverlast. Bij deze buien is kans op windstoten van circa 80 km/uur. Voor de buien uit is het in het oosten broeierig warm met 26-27 graden. De zwaarste buien trekken in de loop van de middag naar het noordoosten weg en tijdelijk zijn er langere droge perioden.

Storm in avond en nacht
Vanavond trekken nieuwe buien vanuit het zuidwesten over het land. Daarbij valt de meeste neerslag in de westelijke provincies. In totaal komt de neerslagsom in een groot deel van het land uit op 5-10 mm. In het westen en oosten valt plaatselijk 30 mm.

Aanvankelijk staat er slechts een zwakke tot matige oostenwind, maar in de loop van de avond wordt deze stilte voor de storm doorbroken. De wind draait namelijk naar het westen tot noordwesten en trekt snel aan naar krachtig in het binnenland (6 Bft.) en stormachtig (8 Bft.) in de kustgebieden. Aan de westkust en op de Wadden kan komt het tot een noordwesterstorm (9 Bft.) en op de oostelijke Wadden kan de wind kort 10 Bft. aantikken (zware storm). Bovendien is in het noordwesten kans op zeer zware windstoten tot 110 km/uur. In het binnenland zijn windstoten mogelijk van 80-90 km/uur. De wind wakkert als eerste aan in het zuidwesten. Gedurende de avond en nacht verplaatst het windveld zich via de westkust naar de Wadden. De storm verlaat de Wadden in de tweede helft van de nacht. De storm duurt slechts een paar uur, maar kan in die korte tijd veel schade aanrichten. Vanwege de droogte zijn bomen namelijk verzwakt en kunnen makkelijk omwaaien.

Droogte houdt aan, ondanks regen
De regen van vandaag is onvoldoende om de droogte te verhelpen. Komende tijd staan namelijk slechts enkele buien op het programma. Bovendien verdampt dagelijks ongeveer 3-4 mm water. Hierdoor stabiliseert het neerslagtekort rond 290 mm. Maandenlang moet het dagelijks regenen om de droogte te verhelpen.

Warmte keert (tijdelijk) terug
Morgen en zaterdag is het tijdelijk minder warm met maxima van 20-24 graden. Dit zijn normale temperaturen voor de tijd van het jaar, maar omdat we de warmte gewend zijn zal het fris aanvoelen. Het normale zomerweer is van korte duur want zondag wordt het alweer 26-30 graden. Ook de dagen daarna is het iets warmer dan normaal met circa 25 graden.

Volg ons op

11,150FansLike
1,424VolgersVolg
5,284VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
WonenWonen
TuinTuin
DierDier
AutoAuto
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Populaire berichten