Zes verdachten aangehouden voor woninginbraken in Groningen en Drenthe

Groningen – De rechtbank in Groningen heeft op 27 mei besloten een 19-jarige man uit Groningen 90 dagen langer in voorarrest te houden voor woninginbraken in Groningen en Drenthe, gepleegd in de periode 24 oktober 2014 tot en met 18 maart 2015. Naast deze verdachte zijn nog vijf mannen als verdachte aangemerkt, in de leeftijd tussen 16 en 22 jaar, allen afkomstig uit Groningen, Foxhol en Hoogezand.

De 23 woninginbraken waarvan zij worden verdacht, vonden plaats in Groningen en Drenthe. Het gaat om negen woninginbraken in Sappermeer, vier in Hoogezand, vier in Zuidlaren en verder in Zuidbroek, Farmsum, Roden, Foxhol, Wildervank, Veendam en Donderen.

De zes opereerden als groep, maar gingen in wisselende samenstelling op pad. In de woningen werden met name sieraden, autosleutels en de bijbehorende auto’s, laptops, en telefoons weggenomen. Ook is een kluis met een geldbedrag van 13.000 euro buitgemaakt. De inbraken vonden ‘s avonds plaats in woningen, waar de bewoners niet thuis waren. De totale waarde van de gestolen goederen loopt in de tienduizenden euro’s. De buit verdeelden de zes onderling.

Op 18 maart werden drie mannen op heterdaad aangehouden in een auto nadat zij hadden geprobeerd in te breken in woningen in Wildervank en Hoogezand. Ze zijn daarbij overlopen door de bewoners. Twee weken later werden de andere drie verdachten aangehouden in een gestolen auto, afkomstig van een woninginbraak in Zuidlaren. In één van de auto’s is een aantal gestolen goederen teruggevonden. Van de zes verdachten zitten er drie in voorlopige hechtenis.

Op 2 juli vindt in de rechtbank in Groningen een regiezitting plaats. De zes verdachten (ook de minderjarigen en degenen die niet preventief zitten) worden gedagvaard hierbij aanwezig te zijn. Tijdens de regiezitting zullen de onderzoek wensen van de officier van justitie en van de advocaten besproken worden.Back to top button