4.2 C
Delfzijl
3 maart 2021 02:40

Zes bewonersinitiatieven in het zonnetje gezet als ‘Delfzielster Pronkjewails’

Delfzijl – Burgemeester Gerard Beukema voegde vrijdag 29 november zes bewonersinitiatieven toe aan de Delfzielster Pronkjewails, de eregalerij in de hal van het gemeentehuis van Delfzijl. De fotocollages van deze initiatieven werden door de burgemeester samen met vertegenwoordigers van de initiatieven onthuld. De galerij die voor alle inwoners vrij toegankelijk is tijdens openingsuren van het gemeente-huis is in 2015 gestart om aandacht te vragen voor inspirerende initiatieven van inwoners.

Betrokken inwoners
“Als gemeente zijn we trots op de prachtige initiatieven die ontstaan door inwoners. We hebben veel waardering voor de inzet en de betrokkenheid van deze Delfzielsters voor hun wijk of dorp” aldus burgemeester Gerard Beukema. De zes initiatieven die dit jaar een plek hebben gekregen in de galerij zijn: Wandschilderingen Nieuweweg, Delfgoud, Beweegtuin Spijk, 6-Dorpentocht Noordelijke dorpen, Beweegtuin Senioren Fitnesspark, Visstek in het Wilhelminapark. De gemeente roept elk jaar inwoners op om initiatieven aan te dragen die een plek verdienen in de eregalerij.

Wandschilderingen Nieuweweg Farmsum
In 2017, na de afbraak van panden aan de Nieuweweg in Farmsum, werd de kunstschilders vereniging De Stalmeesters benaderd om de weg op te fleuren met panelen. Zij hebben in de afgelopen twee jaar 23 panelen beschilderd met onderwerpen die met Delfzijl en de omliggende dorpen te maken hebben. De kunstwerken zijn gemaakt aan de hand van (soms zwart wit) foto’s en veelvuldig contact met mensen met kennis van de historie. Als de werkzaamheden aan de Nieuweweg voltooid zijn, kunnen de kleurige panelen of doeken weer elders worden opgehangen.

Delfgoud
In nauwe samenwerking met Wijkbelangen Delfzijl Noord en bewoners uit de wijk is in 2011 het project Delfgoud van start gegaan. Delfgoud is bedoeld voor 65-plussers uit de wijk die weinig bewegen en graag in een gezellige sfeer kennis willen maken met bewegen en gezonde voeding. Het project bestaat uit een leefstijlprogramma en heeft als doel de lichamelijke fitheid en kwaliteit van leven van ouderen te verbeteren. Op dit moment zijn er zeven groepen die één keer per week bewegen met een erkende lerares vanuit Huis voor de Sport. Het idee is om in de toekomst uit te breiden naar alle dorpen in de gemeente Delfzijl.

Beweegtuin Spijk
Tijdens het ideeën café in 2017 hebben zes inwoners uit Spijk een werkgroep gevormd, met als doel om voor dorpsinwoners een beweegtuin te realiseren voor jong en oud om te bewegen en te ontmoeten. Iedereen op zijn eigen niveau om de gezondheid en leefbaarheid te bevorderen zonder verenigings verplichting. In april dit jaar is de beweegtuin officieel geopend.

6-Dorpentocht Noordelijke dorpen

De 6 Dorpentocht is een jaarlijkse wandel- en fietstocht die de dorpen Bierum, Spijk, Losdorp, Godlinze, Krewerd en Holwierde met elkaar verbindt. Bij de 6 Dorpentocht worden alle dorpen verbonden door met elkaar de verschillende dorpshuizen te bezoeken. Naast gezamenlijk sportief bezig zijn draait het om het contact met elkaar en het opdoen van tips en ideeën in de andere dorpen.

Beweegtuin Senioren Fitnesspark
De beweegtuin Senioren Fitnesspark komt voort uit een bewonersinitiatief vanuit de wijk Over de Gracht Scheepvaartbuurt (OdG/S). Na een intensief voortraject is de beweegtuin gerealiseerd en al voor de opening werd er intensief gebruikt van gemaakt. Op alle dagdelen komen jong en oud, sporters, maar ook groepen vanuit scholen, Lutje Grut en de zorgcentra (begeleid door de beweegcoach van Huis voor de Sport) naar de locatie.

Visstek Wilhelminapark
De Visstek Wilhelminapark is voortgekomen uit een bewonersinitiatief vanuit de wijk Over de Gracht Scheepvaartbuurt. De Visstek is bedoeld om een hengeltje uit te gooien (ook voor bewoners in een rolstoel doordat het rolstoelvriendelijk is), daarbij is het een aanvulling op het Koningin Wilhelminapark wat betreft recreatie en bevordert het de sociale contacten van de bezoekers. Met begeleiding van het zorgcentrum van Julsinga, hebben al vele bewoners een hengeltje uitgegooid om een visje te vangen.

Volg ons op

10,940FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten

Bromfietser en automobilist botsen in Farmsum

Farmsum - Op de kruising van de Ijzerweg met de Steenweg in Farmsum is dinsdagmiddag een bestuurder van een bromfiets aangereden door een automobilist....

Meer huurders in het aardbevingsgebied gecompenseerd

Den Haag - De voorwaarden waaraan huurders moeten voldoen om in aanmerking te komen voor de ‘tegemoetkoming huurders aardbevingsgebied’ is verruimd. Eerder was de regeling...