Samenwerking Zonnehuisgroep Noord en Cosis geeft impuls aan Delfzijl-Noord

Delfzijl – Zonnehuisgroep Noord en Cosis vinden het belangrijk dat inwoners van Delfzijl zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen in hun eigen wijk. Ook als zij vanwege ouderdom of andere reden hulp nodig hebben. Beide organisaties zorgen voor professionele zorg en behandeling, thuis of in zorggebouwen. Met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst op 22 februari geven zij de samenwerking in Delfzijl-Noord een extra impuls.

Zonnehuisgroep Noord en Cosis zetten een volgende stap in de doorontwikkeling van de zorgketen in Delfzijl-Noord, voor zowel ouderen als voor mensen met een psychische, lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Dat doen zij onder andere door het realiseren van nieuwe, aardbevings- én toekomstbestendige, zorggebouwen samen met woningcorporatie Acantus en de gemeente Eemsdelta.

Nieuwe zorggebouwen in Delfzijl-Noord
De zorggebouwen van Woonhaven Opwierde in Appingedam, Zonnehuis BetingeStaete en Ede Staal Staete in Delfzijl-Noord zijn niet aardbevingsbestendig en worden vervangen door nieuwbouw. Dit is een van de negen kansrijke projecten uit het Groninger Zorgakkoord*. De nieuwbouw biedt straks plaats aan 134 cliënten: 27 van Cosis en 107 van Zonnehuisgroep Noord.

Bestuurders Bert Hogeboom (Cosis) en Nienke Ybema (Zonnehuisgroep Noord) hebben ook bij dit project oog voor het lokale zorgnetwerk en de samenwerking met andere partijen. Volgens hen gaat het niet alleen om ‘stenen en gebouwen’, maar ook om het verbeteren van de leefbaarheid van Delfzijl-Noord. Bert Hogeboom: “Met deze nieuwbouw helpen we bij het realiseren van een toekomstbestendige wijk, zowel sociaal als ruimtelijk.”

Versterken zorg- en welzijnsnetwerk in de wijk
Het is goed als zorg, behandeling, ondersteuning en sociale activiteiten in de buurt beschikbaar zijn én ook blijven. Door het versterken van het zorgnetwerk kunnen deze zorgdiensten meer om de inwoners heen georganiseerd worden, vanuit hun behoeften. De zorgprofessionals gaan hiervoor nog meer samenwerken in de regio. Zo verbetert uiteindelijk ook de zorg en het welzijn. Daar is het uiteindelijk om te doen.

De (thuis)zorg- en welzijnsorganisaties, wijkplatforms, huisartsen, apothekers, bewondersinitiatieven en vrijwilligers in Delfzijl-Noord worden nauw betrokken bij de ontwikkelingen. Naast professionele en vrijwillige zorg wordt ook gekeken hoe zorgtechnologie bij kan dragen aan het welzijn. Nienke Ybema “We maken ons samen sterk in de wijk. Zodat Delfsielsters (Delfzijlsters) ook in de toekomst dichtbij huis goede zorg en ondersteuning krijgen.”

Back to top button