Grote scheuren ontstaan in pand aan de Dijkstraat in Appingedam na sloopwerkzaamheden naastgelegen winkelpand (update)

Appingedam – Een ondernemer, die sinds drie jaar eigenaar is van het pand aan de Dijkstraat 9 in Appingedam, ziet zich geconfronteerd met aanzienlijke frustratie en financiële lasten als gevolg van langdurige vertragingen in de versterking van zijn eigendom. Al meer dan twee jaar wacht hij op de broodnodige actie om zijn pand, voorheen bekend als het winkelpand van Bertus Mode, te laten versterken. Boven de winkel bevonden zich enkele woningen voor arbeidsmigranten, die hij uitkocht in een poging verdere vertraging te voorkomen. Desondanks zijn ruim tweeënhalf jaar later nog steeds geen concrete stappen ondernomen.

Het pand werd door hem aangekocht in september 2021, waarbij reeds een goedgekeurd versterkingsadvies voorlag. Hij schakelde een bedrijf uit de stad in als tussenpersoon om het traject te coördineren, maar door acties en plannen van dit bedrijf heeft hij veel kostbare tijd en geld verloren. Sinds oktober heeft Smaal VvE Beheer de vertegenwoordiging van de heer overgenomen en zijn er duidelijke stappen ondernomen. In november van dat jaar werd tijdens een gesprek met het NCG bevestigd dat het naastgelegen pand gesloopt zou worden. Dit pand, voorheen bekend als kringloopwinkel De Drie Winkeliers, was na een brand in september 2021 steeds verder in verval geraakt. De sloop daarvan begon begin deze maand en is recent afgerond.

Gevel wordt naar buiten gedrukt
Op donderdag constateerde een medewerker van het NCG dat de voorgevel van het pand naar buiten werd gedrukt, maar volgens de medewerker zou dit niet door de sloopwerkzaamheden van het naastgelegen gebouw zijn ontstaan. Vrijdagochtend werd de zorgwekkende situatie gemeld bij de ondernemer en tijdens een inspectie ontdekten hij samen met Niek Zwiers van HALO Vastgoed grote scheuren in de muren, zo groot dat men van binnen naar buiten kan kijken. Direct werd een melding gedaan bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) van een acuut onveilige situatie, waarna een aannemer nog dezelfde dag een tijdelijke stut aanbracht om de voor- en zijgevel te stabiliseren.

Kosten lopen op
De kosten voor de ondernemer stapelen zich op. Door het uitblijven van de versterking kan hij de winkelruimte niet verhuren. Daarnaast heeft de verwarming lange tijd aangestaan om het pand in goede staat te houden, maar is uiteindelijk stopgezet om kosten te besparen. Deze hele situatie heeft hem enkele tonnen gekost. Met grote scheuren in het pand is het niet langer veilig om tijdelijke huurders te huisvesten, terwijl het versterkingsadvies van enige tijd geleden nu achterhaald blijkt te zijn gezien de recent ontstane scheuren in het pand.

* De naam van de ondernemer is bekend bij de redactie, maar hij verkiest om niet met zijn naam in de krant te verschijnen vanwege mogelijke vragen van zijn klanten. Het herhaaldelijk uitleggen van zijn verhaal en het aanhoren van de verhalen van zijn klanten over hun situatie zou hem te veel emotioneel belasten.

Niet geïnformeerd
De eigenaar van het gesloopte pand heeft in samenspraak met het NCG (Nationaal Coördinator Groningen) besloten tot sloop als onderdeel van het EKB-Project (Eigenaar Kiest Bouwer). Voorafgaand aan de sloop zijn er nulmetingen uitgevoerd in de aangrenzende panden, en zijn de contactgegevens tussen de ondernemers uitgewisseld.

Na de ontdekking van de schade is de eigenaar van het pand echter niet op de hoogte gebracht van de ontstane schade in het gebouw. Het nieuws over de schade vernam hij via de media. Komende week zal het traject worden afgerond, waarbij ook eventuele schade die is ontstaan door de sloopwerkzaamheden zal worden beoordeeld. Indien de schade inderdaad toe te schrijven is aan de sloop, zal er worden onderzocht hoe dit wordt afgehandeld.

Back to top button