Woonlastenakkoord: Huurdersorganisaties en Acantus werken samen aan betaalbaar wonen in Noord- en Oost-Groningen

Delfzijl – De huurdersorganisaties en Acantus werken samen aan het betaalbaar houden van woonlasten voor 13.000 huishoudens in Noord- en Oost Groningen. Nu en in de toekomst. Hoe zij dit gaan doen, staat in het Woonlastenakkoord “Veur Mekoar” dat de huurdersorganisaties en Acantus hebben gesloten na een intensief overlegtraject.

In het woonlastenakkoord staat hoe Acantus samen met de huurdersorganisaties de komende jaren gaat werken aan betaalbare woonlasten voor de huurders. Met dit akkoord is het voor iedereen inzichtelijk waar zij met elkaar op inzetten, welke resultaten ze willen bereiken en welke maatregelen ze nemen.

Behaalde resultaten
Edo Ladage, voorzitter van de Huurderskoepel Acantus is tevreden met het resultaat: “Er ligt een akkoord waarin duidelijk de invloed van de huurdersorganisaties zichtbaar is. De een zal er minder blij mee zijn dan de ander, maar het is een basis waarmee we goed verder kunnen werken. Waar ik het meest trots op ben: de afspraak dat 20% van de woningen onder de kwaliteitskortingsgrens blijft (huidige grens is €432,51). Zo houden we woningen betaalbaar voor de laagste inkomens en jongeren in de regio.”

Wat staat erin
Concrete voorbeelden uit het akkoord zijn dat tenminste 80% van de woningen deel moeten uitmaken van het goedkopere segment, dat de streefhuur gemiddeld ruim 20% lager is dan wat wettelijk gevraagd mag worden, dat een huurprijs nooit boven het plafond voor huurtoeslag mag uitkomen en dat er een extra korting op de streefhuur wordt gegeven aan woningen die minder energiezuinig zijn. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over verduurzamen van woningen, de inzet van energiecoaches en de voorzieningenwijzer.

Blijven investeren
Anita Tijsma, bestuurder Acantus: “We willen heel graag schouder aan schouder met de huurdersorganisaties optrekken om dagelijks te werken aan betaalbare woningen. We hebben daarover nu goede afspraken gemaakt. We moeten blijven investeren in het verbeteren en vernieuwen van de woningen, zodat er voldoende aanbod is voor de verschillende doelgroepen die een sociale huurwoning nodig hebben. Daarmee zorgen we dat huurders nu en in de toekomst keuze hebben voor een woning die past bij hun situatie, portemonnee en wensen. Daar blijft het voor mij niet bij. Ik wil ook, graag samen met de huurdersorganisaties, in gesprek met onze maatschappelijke partners over thema’s zoals werkgelegenheid, leefbaarheid, armoedebestrijding en onderwijs. Deze zijn allemaal van invloed op de betaalbaarheid van de woonlasten.”

De huurdersorganisaties betrokken bij Acantus zijn: de Huurderskoepel Acantus (HKA), Huurdersorganisatie Oldambt (HOO), Huurdersorganisatie Huurders in Pekela, Bewonersorganisatie Westerwolde, Huurdersorganisatie Scheemda, Bewonersplatform Delfzijl) en Stichting Bewoners Overleg Veendam (Commissie Huurzaken Veendam).

Back to top button