Laserlijn maakt het heftruckchauffeurs een stuk makkelijker

Zeerijp – Zijn werk bij een akkerbouwbedrijf bracht Maurice Olthuis op het idee een hulpmiddel te ontwikkelen dat, door middel van het projecteren van een laserlijn, het chauffeurs van heftrucks makkelijker maakt hun lading op te tillen. “Ik wist dat het handig zou zijn, want ik reed zelf heel vaak op een heftruck. Je kunt over het algemeen niet makkelijk precies genoeg zien op welke hoogte de vorken hangen ten opzichte van de lading. Het kost tijd en moeite om goed in te steken. Door de laserlijn die onze heftrucklaser projecteert, zie je dat veel gemakkelijker. Het scheelt tijd en zorgt voor minder schade aan de ladingen.”

Doorontwikkeling van een simpel, uniek en effectief product
Een idee vanuit de praktijk geboren, dus. De eerste heftrucklaser is dan ook speciaal gebouwd voor het bedrijf waar Maurice werkzaam was. Hij maakte zelf een prototype. En die werkte. Dan denkt Maurice dat er misschien wel meer bedrijven zijn die zo’n laser willen hebben. Een elektronicaspecialist krijgt de opdracht een printplaat te ontwikkelen die de laser kan aansturen en ervoor zorgt dat de laser automatisch in- en uitschakelt. Samen met zijn vader experimenteert hij met verschillende prototypes tot ze komen tot hun “model HL 001”.

“Ineens had ik een bedrijf”
Een aantal zaken besteden ze uit, maar het meeste maken ze zelf. En er blijkt inderdaad vraag naar. Maurice verkoopt de lasers veelvuldig. “Ineens had ik een bedrijf, heftrucklaser.nl. Ik maakte zelf een website en schreef me in bij de Kamer van Koophandel. Ik maak de lasers nog steeds samen met mijn vader, in mijn werkruimte staat een 3D printer voor onderdelen. Ons model is zo ver doorontwikkeld dat we de vraag makkelijk aan kunnen, ook het maatwerk dat soms nodig is. We verkopen zelfs internationaal; er zijn er bijvoorbeeld zeven in Canada.”

Stok achter de deur
Dan ziet de jonge ondernemer, Maurice is net 20, extra mogelijkheden voor zijn heftrucklaser als deze geschikt zou zijn voor meer modellen heftrucks. Maar experimenteren met productaanpassingen kost tijd en geld. Dan wijst zijn vader hem op de EBG InnovatieregelinG en Maurice besluit een aanvraag te doen. Er werd enthousiast gereageerd: “Met het schrijven van de aanvraag had ik nog geen ervaring, maar ik ben blij dat ik het toch heb gedaan. Ze kwamen langs, bekeken het product en gaven aanvullende tips. Dankzij de regeling experimenteren we nu met een nieuw model dat voor veel meer verschillende types heftrucks geschikt is. Als we dit straks in productie kunnen nemen, dan betekent dat extra markt voor ons. De subsidie zorgde ervoor dat we dit met relatief weinig risico konden doorontwikkelen. Bovendien motiveert het, de regeling is een stok achter de deur.”

Goede leerschool
Dát het lukt, daar twijfelt Maurice niet aan. Bovendien ziet hij deze onderneming als een leerschool. En dat naast zijn studie. “Ik studeer HBO Tuin- en Akkerbouw en werk daarnaast in de agrarische sector. Genoeg te doen dus. Maar dit avontuur met de heftrucklaser; daar leer ik dagelijks veel van. De productontwikkeling, de groei van het bedrijf, het contact met klanten, de problemen die natuurlijk soms ook gewoon op mijn pad komen. Iets mooiers is er niet. Dus wij gaan rustig door met de markt veroveren. Het is een simpel, maar effectief product waar ik er graag nog meer van verkoop.”

 

Back to top button