16.2 C
Delfzijl
22 juni 2021 15:56

Waterveiligheid belangrijk voor het waterschap Noorderzijlvest

spot_img

Regio – Het algemeen bestuur van het waterschap Noorderzijlvest vergaderde op woensdag 25 mei 2016 over de gerealiseerde doelen en de financiële resultaten van 2015. In dit bericht kijken we terug op het waterschapswerk van vorig jaar.

Noorderzijlvest versterkte een deel van de noordelijke Eemskanaalkade met aardbevingsbestendige damwanden om de waterveiligheid voor de inwoners zoveel mogelijk te garanderen. En we werkten aan de voorbereiding van de noodzakelijke versterking van de zeedijk tussen de Eemshaven en Delfzijl. Eind 2016 start de uitvoering van deze grootschalige versterkingswerken.

Meer waterveiligheid
De komende vijf jaar maken we de kaden in en rond de stad Groningen veiliger, vergroten we de gemaalcapaciteit en bouwen we waterbergingsgebieden. De voorbereiding van deze projecten gebeurde in 2015. Noorderzijlvest ving vorig jaar zo’n 15.800 muskusratten. Dat zijn er best veel, maar ongeveer 50% minder dan in 2012. In november sloot het waterschap twee keer de dijkdoorgangen in Delfzijl om de stad droog te houden. Ook was volledige dijkbewaking nodig.

Voldoende en schoon water
Het waterschap werkte aan schoon water met het herstel van het Dwarsdiep in het gebied Marumerlage. We legden hiervoor ook 12 km natuurvriendelijke oevers aan en bouwden vispassages in de Noord-Drentse beken Broekenloop en Runsloot. We baggerden het Damsterdiep tussen Groningen en Winneweer. Dit is nodig om water te kunnen afvoeren. Het bodemdalingsgemaal met sluis in Usquert en het bodemdalingsgemaal Zernike konden we in gebruik nemen. Zo kunnen we weer beter zorgen voor voldoende water: niet te veel en niet te weinig.

Zuiveren van afvalwater
De uitbreiding van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Uithuizermeeden is in 2015 afgerond. De oude rwzi in Uithuizen wordt in 2016 gesloopt.

Renovatie en overdracht bruggen
Het waterschap renoveerde de bruggen Kommerzijl en Leermenstertil. De oplevering heeft begin dit jaar plaatsgevonden. De bruggen Molentil en Westerwijtwerderdraai worden gerenoveerd en daarna overgedragen aan de gemeente Loppersum.

Voordelig financieel resultaat
Het waterschap Noorderzijlvest heeft in 2015 veel werk gerealiseerd. Er is ongeveer € 38 miljoen besteed aan investeringsprojecten, waarvan € 26 miljoen aan de waterkeringen, € 8,5 miljoen aan voldoende en schoon water en € 2 miljoen aan de waterzuiveringstaak. De jaarrekening 2015 laat een positief resultaat zien van ruim € 1,0 miljoen ten opzichte van de begroting.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,258VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
DierDier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin
AutoAuto
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen
WonenWonen

Populaire berichten