Walk-to-work schip de Kroonborg gedoopt in Delfzijl

DelfzijlMaandag is het nieuwe offshore vaartuig van de Koninklijke Wagenborg, de Kroonborg, gedoopt in Delfzijl. In januari voerde Koninklijke Niestern Sander nog een aantal succesvolle proefvaarten uit met de Kroonborg, waarna het schip begin februari aan rederij Wagenborg kon worden opgeleverd.

De Kroonborg is het nieuw ontwikkelde ‘Walk-to-work’ schip dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat gebruiken voor onderhoud aan de ruim twintig offshore platforms in de Zuidelijke Noordzee, zowel in het Nederlandse als in het Engelse deel. Het 79 meter lange schip combineert nieuwe technologische vindingen in de offshore industrie en is hiermee uniek in haar soort.

Zo is de Kroonborg een uiterst comfortabel varend hotel voor 60 personen, inclusief twee ploegen van twintig technici, die hen het hele jaar door veilig van en naar offshore platforms vervoert. De medewerkers lopen veilig naar het platform over een stabiele loopbrug aangesloten op een geavanceerd systeem dat de golfbewegingen van wel 2,5 meter hoog kan compenseren. Aan boord is een moderne technische werkplaats, waar technici de onderdelen van machines voor de olie- en gaswinning direct op zee repareren. Ook biedt de Kroonborg een mobiele installatie waarmee de NAM werkt aan boorputten op zee. Het schip heeft ook een bevoorradingsfunctie. Aan boord is bijvoorbeeld zwaar materiaal veilig opgeslagen dat het schip vervoert naar platforms en daar verlaadt met een nieuw type hijskraan dat de beweging van zware golfslag compenseert met dezelfde technologie als die van de stabiele loopbrug. Om de kleine gasvelden op de Noordzee zo economisch mogelijk te produceren is kostenbeheersing cruciaal. De Kroonborg gaat hier een forse bijdrage aan leveren door menskracht en materieel op een zo efficiënt mogelijke manier in te zetten. Waar helicopters het vervoer normaal voor hun rekening nemen gebeurt dat straks voor een belangrijk deel door de Kroonborg. Dit betekent een flinke milieuwinst omdat de CO2 uitstoot van helicopters achterwege blijft. Daarnaast is het vervoer per schip naar de platforms veiliger dan per helicopter.

Koninklijke Wagenborg uit Delfzijl ondersteunt NAM de komende tien jaar als rederij met offshore operaties voor de gaswinning. De Kroonborg is gebouwd door Koninklijke Niestern Sander in Delfzijl. De bouw en de inzet van de Kroonborg is een economische impuls voor Noord-Nederland en een bewijs van het innovatieve karakter van het maritieme landschap in Noord-Nederland.

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” special_effect=”none” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”51″]
Back to top button