13.3 C
Delfzijl
18 april 2021 13:48

Versnelde aanpak dijkverbetering tussen Eemshaven en Delfzijl door kans op aardbevingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Vaker kopenVaker kopen
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
ComputerComputer
KlussenKlussen
StudieboekenStudieboeken

Delfzijl – EemshavenAdvies- en ingenieursbureau Grontmij maakt het voorlopig ontwerp en het contract voor de dijkverbetering van de zeedijk tussen Eemshaven en Delfzijl. Opdrachtgever waterschap Noorderzijlvest beoogt met de verbetering de veiligheid blijvend te garanderen. Vanwege de aardbevingsproblematiek willen het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het ministerie van Economische Zaken in samenspraak met het waterschap de dijk versneld aanpakken. Daarom vindt de oplevering van het voorlopig ontwerp en het contract al in november 2015 plaats.

Naast het maken van een ontwerp bereidt Grontmij alle procedures en vergunningen voor en stelt een contract op waarop uitvoerende partijen voor de realisatie in kunnen schrijven. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met aardbevingsbestendigheid en mogelijkheden voor andere gebiedsontwikkelingen zoals een stadsstrand in Delfzijl, diverse recreatieve voorzieningen bij de Eemshaven en eventuele natuurontwikkeling.

Innovatieve hoogwaterbescherming
Het project dijkverbetering Eemshaven – Delfzijl valt onder het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) waarin waterschappen en het rijk maatregelen uitvoeren om de primaire waterkeringen aan de veiligheidsnorm te laten voldoen, nu en in de toekomst. Het ontwerp van deze dijkversterking wordt uitgevoerd met de nieuwste inzichten op het gebied van de waterveiligheid en er wordt samengewerkt met kennisinstellingen en uitvoerende partijen.

Dijkverbetering versneld uitvoeren
Ate Wijnstra, projectleider waterschap Noorderzijlvest: “Het bestuur van het waterschap neemt de verantwoordelijkheid in water- en aardbevingsveiligheid voor onze bewoners en heeft de ambitie de dijkverbetering versneld uit te voeren. Omdat Grontmij zowel op het gebied van zeedijken als aardbevingen specialisten in huis heeft, biedt het bedrijf precies wat we nodig hebben om deze opgave in korte tijd in een goed ontwerp en contract om te zetten.”

Kennis en ervaring inzetten
Jana Steenbergen-Kajabová, business developer Protecting Delta’s bij Grontmij: ”Grontmij heeft al 100 jaar ervaring met het beschermen van Nederland en andere delta’s tegen overstromingen. We waren onder andere actief bij de wederopbouw in Zeeland na de Watersnoodramp 1953, en nu in Jakarta. Hiernaast hebben we ook al ruim vijftien jaar ervaring in het inventariseren van risico’s en het bouwen in aardbevingsgevoelige gebieden zoals China en Turkije maar ook, meer recent in Nederland. Deze kennis en ervaring zetten we graag in om de ambities van het waterschap Noorderzijlvest te verwezenlijken.”

 

Volg ons op

11,072FansLike
1,424VolgersVolg
5,284VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto
WonenWonen
DierDier
TuinTuin

Populaire berichten