fbpx
14.7 C
Delfzijl
zondag 27 september 2020
Home Politiek Verkiezingsuitslag zorgt voor verschuiving op rood

Verkiezingsuitslag zorgt voor verschuiving op rood

GroningenDe Provinciale Staten-verkiezing in Groningen heeft voor een grote politieke verschuiving gezorgd.  Onze provincie was decennia ‘roodgekleurd’ omdat PvdA hier altijd grootste was, maar een ander rood voert nu de boventoom. De Socialistische Partij (SP) lijkt in de voorlopige uitslag met 8 zetels namelijk de grote winnaar te zijn, terwijl de PVDA flink moest inleveren. De partij lijkt de helft van de zetels verloren te hebben maar is met 6 zetels nog wel tweede.

Groninger Belang, bestaande uit een groot aantal lokale partijen, zou met drie zetels in Provinciale staten komen. In Appingedam, Delfzijl en Loppersum bleek de erg populair en werd daar tweede. Anders dan in Appingedam en Delfzijl (waar SP ook als grootste werd gekozen) wist het CDA in Loppersum de meeste stemmen te vergaren.

CDA blijft in de provincie op 5 zetels, PVV en Groenlinks houden ook hun 3 zetels. Christen Unie zou er een zetel bij krijgen en gaat naar 4, dit zelfde telt voor D66. Partij voor de Dieren groeit naar 3. Partij voor het Noorden komt met 1 zetel binnen. Verlies is er verder voor VVD die twee zetels kwijt is .

De uitslag van de Waterschapverkiezing wordt later vandaag bekend gemaakt.