Vergunningaanvraag voor proef met bussen op waterstof in voorbereiding

DelfzijlAkzoNobel neemt deel aan de voorbereiding van een pilot om enkele autobussen tussen Delfzijl, Groningen en Assen te laten rijden op waterstof. Het gaat om een proef voor een periode van drie jaar met uitzicht op verlenging. Doel is om vast te stellen of het technisch en economisch duurzaam is. AkzoNobel werkt hierin onder andere samen met de provincie Groningen, het OV-bureau Groningen Drenthe en vervoersmaatschappij QBuzz.

Voetprint
Dit initiatief past ook naadloos in de duurzaamheidsambities van AkzoNobel om de CO2-voetprint van producten in de waardeketen met tenminste een kwart te verlagen. De Nederlandse overheid streeft naar de inzet van tenminste tien procent hernieuwbare energie in 2020. Duurzame mobiliteit, zoals openbaar vervoer op waterstof, neemt hierin een belangrijke plaats in. Delfzijl wordt gezien als dé logische locatie, omdat AkzoNobel ervaring heeft met het produceren en behandelen van waterstof.

Aanvraag
Voor de benodigde aanleg van een tankinstallatie is een uitgebreide vergunningsprocedure nodig. Het gaat daarbij om het bepalen van een exacte locatie op het Chemie Park, technische aspecten, veiligheid en de eventuele impact op de bestaande operatie. Dit wordt momenteel uitgezocht en in de aanvraag verwerkt

 

Back to top button