Verdere toename WW en minder vacatures in Groningen

Noord-Nederland – In mei nam in Groningen het aantal WW-uitkeringen verder toe, na eerdere stijgingen in maart en april. Het aantal openstaande vacatures daalde in deze periode met bijna een derde. Hierin zijn de effecten van de coronacrisis te zien. De uitbraak van het coronavirus en de intelligente lockdown zorgen voor een terugval van werkgelegenheid, waardoor meer mensen hun baan verliezen en bedrijven minder vacatures openstellen. Toch blijft er vraag naar personeel, vooral in techniek, ict en zorg.

Lichte toename WW in Groningen
Eind mei telde Groningen 10.446 WW-uitkeringen. Dat is 3,4% van de Groningse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in mei licht toe, met 120 uitkeringen (+1,2%) ten opzichte van vorige maand. Ook in de voorgaande maanden nam de WW toe. Vooral in april kwamen er veel nieuwe WW-uitkeringen bij. In mei steeg het aantal WW-uitkeringen vooral in de horeca, schoonmaak en handel. Onder uitzendkrachten was de toename van de WW in mei minder groot dan in de maanden ervoor. In een aantal sectoren, zoals bouw, landbouw, overheid en delen van de industrie, deden minder mensen een beroep op een WW-uitkering.

De uitbraak van het coronavirus en de intelligente lockdown om de verspreiding te beperken, hebben een terugval aan werkgelegenheid in veel sectoren veroorzaakt. Het zijn vooral de jongeren tot 27 jaar die vaker een WW-uitkering ontvangen. Zij werken veel in de meest getroffen sectoren en werken vaker op tijdelijke basis. De stijging van de WW in de afgelopen maanden heeft ervoor gezorgd dat het aantal WW-uitkeringen nu hoger is dan een jaar geleden. Eind mei 2020 telde Groningen 1.774 meer WW-uitkeringen (+20,5%) dan in mei 2019.

Minder openstaande vacatures
De coronacrisis veroorzaakt een daling van het aantal openstaande vacatures. Tot het uitbreken van de coronacrisis – half maart – stonden in de provincie Groningen ruim 4.200 vacatures open. Begin mei waren dat er nog 3.000. Het aantal openstaande vacatures in de provincie Groningen daalde daarmee tijdens de coronacrisis met 29%. Deze daling vond vooral plaats in de eerste weken na het instellen van de intelligente lockdown en vlakt inmiddels af. Onder administratieve beroepen nam het aantal vacatures het sterkst af. Zo is er minder vraag naar receptionisten en administratief medewerkers. Ook daalde het aantal vacatures flink in dienstverlenende beroepen, zoals onder schoonmakers en horecapersoneel en in commerciële beroepen als verkopers. Toch betekent de coronacrisis niet dat de vacaturemarkt volledig tot stilstand is gekomen. Er blijft veel vraag naar technisch personeel in bouw, installatie en metaalindustrie, naar ict’ers en naar zorgpersoneel als verzorgenden en verpleegkundigen.

Corona zorgt voor landelijke stijging WW
De coronacrisis heeft ook in mei zijn weerslag op de arbeidsmarkt. In Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind mei uit op 301.073. Dat is 3,2% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 292.065. In de afgelopen maand nam het aantal WW-uitkeringen landelijk toe met 9.008 (3,1%). De toename van de WW in mei is minder groot dan in maart en april. Ook is – in tegenstelling tot de voorgaande maanden – niet in alle provincies een stijging van de WW zichtbaar. Een jaar eerder telde Nederland nog 250.685 WW-uitkeringen. Daarmee steeg de WW in Nederland op jaarbasis met 50.388 uitkeringen (20,1%). De stijging van de WW op jaarbasis is in alle provincies zichtbaar.

Regionale verschillen
In mei was de ontwikkeling van de WW in het noorden minder ongunstig dan in de rest van het land. De provincie Groningen liet een lichte stijging van de WW zien, terwijl in Drenthe en Friesland het aantal WW-uitkeringen zelfs licht afnam. Ten opzichte van vorig jaar was overal in het noorden een toename van het aantal WW-uitkeringen te zien.   

  • UWV verstrekte eind mei in de provincie Friesland 11.761 WW-uitkeringen; 0,4% minder dan vorige maand. In Friesland was het aantal WW-uitkeringen eind mei 18,7% hoger dan vorig jaar.
  • Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in mei af met 0,3% naar 8.841. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Drenthe sprake van een stijging van 13,8%.

Back to top button