fbpx
13.2 C
Delfzijl
donderdag 01 oktober 2020
Home Algemeen Veel Groningse gemeenten hanteren extra kosten bij aanvraag nieuw rijbewijs door verlies

Veel Groningse gemeenten hanteren extra kosten bij aanvraag nieuw rijbewijs door verlies

Groningen – De kosten voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs in Groningen zijn sterk afhankelijk van de gemeente waarin men woont. Sommige gemeenten rekenen bovenop de vastgestelde vervangingstarieven namelijk ook nog vermissingskosten. En de hoogte daarvan loopt per woonplaats flink uiteen. Hierdoor liggen de totale kosten voor een nieuw rijbewijs in Groningen tussen 39,50 euro en 80,45 euro.

Independer bracht voor alle Nederlandse gemeenten in kaart wat een nieuw rijbewijs kost bij verlies, inclusief bijzondere tarieven en aanvullende toeslagen.

Tariefsoorten bij aanvraag nieuw rijbewijs
Mensen die hun rijbewijs willen vervangen krijgen te maken met verschillende kosten. Zo is er een maximumtarief van 39,78 euro vastgesteld, dat gemeenten voor de ‘standaard aanvraag’ van het rijbewijs mogen hanteren. Sommige gemeenten rekenen een lager tarief en een enkele gemeente hanteert een iets hoger tarief. Daarnaast brengen gemeenten een ‘rijkskosten component’ in rekening. Dit is een vastgesteld bedrag van 9,70 euro. 

In het geval van diefstal/verlies zijn er tot slot nog vermissingskosten die gemeenten in rekening mogen brengen bij rijbewijzen. Ongeveer een op de drie gemeenten doet dit ook. Elke gemeente mag zelf bepalen hoe hoog die kosten zijn. In de gemeente Arnhem zijn de vermissingskosten het hoogst (63 euro). 

Verschillen in de provincie Groningen
In de provincie Groningen, die 12 gemeenten telt, zijn er in totaal 5 gemeenten waar mensen die hun paspoort hebben verloren extra kosten kunnen verwachten. Dit zijn de gemeenten Groningen (40,70 euro), Delfzijl (30,90 euro), Appingedam (30 euro), Midden-Groningen (21,25 euro) en Het Hogeland (18,55 euro).

Binnen de provincie is de gemeente Groningen, met een totaalbedrag van 80,45 euro, hierdoor het duurst voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs bij vermissing. Omdat er ook hoger tarief geldt bij spoed kan het totaalbedrag in Groningen oplopen tot 114,55 euro. In de meeste Groningse gemeenten is sprake van een totaal ‘spoed bedrag’ dat rond 73,85 euro schommelt.

De gemeente Stadskanaal is in Groningen het voordeligst voor mensen die hun rijbewijs zijn verloren. Het reguliere tarief voor de aanvraag ligt zo’n 25 eurocent lager dan wat een gemiddelde gemeente in Groningen aanhoudt (39,75 euro).

Landelijke verschillen
Doordat gemeenten zelf verschillende kosten rekenen bij verlies of diefstal van een rijbewijs, lopen de totale kosten voor een nieuw rijbewijs flink uiteen. In Veldhoven krijg je voor een totaalbedrag van 32,95 euro een nieuw rijbewijs. In Arnhem kost het je in totaal 102,45 euro.  De totaalkosten voor een nieuw rijbewijs met spoed liggen in Veldhoven op 67,05 euro en in Arnhem maar liefst op 136,55 euro.

Verzekering
“Mensen die zonder geldig rijbewijs deelnemen aan het autoverkeer zijn in principe onverzekerd,” zegt Suzan Samson van Independer. Ze vervolgt: “Als je na een ongeval niet direct een geldig rijbewijs kunt laten zien, kan de verzekeraar ervoor kiezen om coulant te zijn. In dat geval moet je wellicht achteraf aantonen dat je rijbewijs ten tijde van het ongeval geregistreerd was. Wettelijk is rijden zonder geldig rijbewijs strafbaar en de politie kan je hiervoor een boete opleggen.”

Samson heeft ook nog een tip: “Als je rijbewijs uit huis gestolen is, dan kun je de kosten claimen via je inboedelverzekering. Is hij uit je auto gestolen? Dan kun je niet claimen op de autoverzekering maar je kunt dan meestal ook terecht bij je inboedelverzekering.”