fbpx
woensdag 08 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Unieke duurzame lichtmasten in gebruik genomen op Damsterkade in Delfzijl

Delfzijl – Op vrijdag 1 februari 2019 heeft wethouder Jan Menninga drie voor Nederland zeer unieke duurzame lichtmasten op de parkeerplaats van de Damsterkade in Delfzijl in gebruik genomen. Delfzijl is als eerste gemeente in Nederland in het bezit van deze lichtmasten. Wethouder Jan Menninga: ‘Duurzaamheid is voor de gemeente van groot belang. Lichtmasten op zonne-energie passen bij deze ambitie. Een mooie bijkomstigheid is dat de masten ook verplaatst kunnen worden naar een andere locatie, omdat er geen kabel bij te pas komt.’

Maximaal rendement
Deze specifieke lichtmast is rondom voorzien van zonnepanelen en heeft een bijzondere accu met een hoog vermogen en een lange levensduur. De lichtmasten hebben hierdoor een maximaal rendement en blijven ook na vijf dagen met minder zon met dezelfde felheid branden. De masten zijn verder aangepast aan het gebied waar ze staan. Het gebied ligt buitendijks en kan bij extreme hoogwaterstanden onder water komen te staan. De elektronica in de mast zit hoger dan bij reguliere lichtmasten. Bij de toegepaste masten treedt hierdoor zelfs geen storing op als er een waterstand van +4,90 Normaal Amsterdams Peil (NAP) bereikt wordt.

Parkeerplaatsen Damsterkade ook ’s nachts verlicht
Met de komst van de drie lichtmasten blijven de parkeerplaatsen op de Damsterkade ook ’s nachts verlicht. In april 2018 is besloten aanvullende parkeermaatregelen te treffen in verband met de verwachte toename van verkeer door de komst van het Gezondheidsplein Molenberg aan Plein Molen-berg in Delfzijl.

Eén van deze maatregelen was het realiseren van dertig parkeerplaatsen ter hoogte van de Damsterkade. Deze parkeerplaatsen ontlasten de parkeerdruk in het zuidelijk deel van het centrum.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,330VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer