fbpx
17.3 C
Delfzijl
maandag 06 april 2020
Home Algemeen Traditionele stoetboom uitgereikt op fusie school CBS de Borgstee in Spijk

Traditionele stoetboom uitgereikt op fusie school CBS de Borgstee in Spijk

Spijk – Leerlingen uit groep drie van de christelijke basisschool de Borgstee in Spijk kregen vandaag de traditionele stoetboom uitgereikt. De CBS de Borgstee is een nieuwe naam de fusiescholen CBS de Burcht uit Spijk en CBS Bierum. De “Stoetboomceremonie” is een jarenlange traditie op de school. De traditie wordt tegenwoordig nog maar op weinig scholen in Groningen gehouden.

De stoetbomen werden aan het eind van de eerste schooldag uitgereikt door leerlingen van groep 8. De leerlingen kregen de stoetboom als een vorm van troost èn beloning, omdat ze vanaf heden vaker in de schoolbanken zitten. Het spelen op het plein wordt minder. Daarvoor in de plaats komt nu lezen, schrijven, rekenen en andere vakken.

Het bijzondere aan de stoetboom die in Spijk wordt uitgereikt, is dat de tak in zijn geheeld de oven in gaat. De bolletjes worden om de tak gebakken. Bakkerij Olinga uit Bierum zorgt er natuurlijk ook voor dat er snoep en fruit aan de boom wordt gehangen. Aan de leerlingen wordt echter verteld dat de stoetbomen op de zolder van school groeien en dat directeur Herman Mulder de stoetbomen heeft geplukt.

Aan het begin van de schooldag werd de nieuwe naam van de school onthuld door de leerlingen. De nieuwe naam wordt als volgt verklaard: Een borg (ook: börg) is de Groningse variant van een burcht, oftewel een versterkt kasteel. Vroeger stonden er in Spijk en Bierum drie borgen. De borg Luinga stond in Bierum en de Ubbenaborg stond aan de Nesweg, evenals de school. De aanwezigheid van de borgen verbindt de beide dorpen. Een borg is een versterkte plaats of een toevluchtsoord. De school moet zo ook geborgenheid bieden en moet ook een veilige leer- en werk omgeving zijn voor de kinderen. Het Groningse woord stee betekent plaats en plek (van het engelse stay). Het geeft een gevoel van thuis zijn en een plek waar je graag wilt zijn, mag zijn en kunt blijven. Kortom een plezierige plek. De naam Borgstee drukt dus een plezierige plek uit waar je je geborgen kunt voelen.

Advertenties