13.1 C
Delfzijl
24 februari 2021 23:45

Torens en kerken Stichting Oude Groninger Kerken geopend

Termunten – Nu wij als Nederlanders dit jaar veelal in Nederland op vakantie gaan, is het wellicht een goed idee eens een Groninger kerk en/of toren te gaan bezoeken. Is het niet zo dat als je op vakantie in het buitenland bent, je dan ook vaak een kerkje binnenloopt? Even de stilte en de rust daar voelt? De magie ervaart? En dat kan ook in Groningen. Prachtige middeleeuwse kerken met indrukwekkende gewelven, plafondschilderingen en zeer zeldzame orgels staan klaar om bewonderd te worden. De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) maakt zich al meer dan vijftig jaar sterk voor het behoud en de bescherming van deze monumenten.

Tijdens de afgelopen maanden hebben wij als Stichting onze kerken niet verplicht de deuren te sluiten. De beheerders van de kerken, veelal de plaatselijke commissies kregen de keuze dit al dan niet te doen. Zij zijn immers degenen die de kerken moeten openen en sluiten en de toiletten schoonmaken. Dit had tot gevolg dat een aantal kerken ook de hele afgelopen periode open is gebleven, maar dat gold niet voor alle kerken. Ook nu nog hebben niet alle kerken die in het jubileumjaar geopend waren, de deuren geopend voor bezoek.

Via de eigen websites (over het algemeen www.kerkplaatsnaam.nl) van de SOGK-kerken wordt deze openstelling zo goed mogelijk gecommuniceerd. U vindt dit bij het blokje contact. Om dit up-to-date te kunnen houden, zijn wij uiteraard afhankelijk van informatie van onze vrijwilligers ter plekke.

Torens beklimmen
Onze torens waren veelal gesloten voor bezoek maar vanaf nu kunt u in ieder geval terecht in en op de torens van de kerk van Termunten, Uitwierde en Garmerwolde. Bovenin de kerktoren van Termunten werden twee ramen aangebracht, één aan de noordkant met uitzicht over de Eems en één aan de oostkant, met uitzicht over de Punt van Reide en de Dollard. In de toren van Uitwierde bereik je via de belevenistrap een bijzonder uitkijkpunt met zicht op het omliggende landschap en in de verte achter de dijk het water van de Eems. Dit belevenispad van Onix architecten won in 2013 een Dutch Design Award. De toren van Garmerwolde werd omgetoverd tot ´verticaal museum voor religieuze feesten en is in het weekend geopend. Als bonus vind je naast de kerk van Garmerwolde AvecPlezier met van alles voor de inwendige mens en eveneens geopend in het weekend.

Gastenboeken
De gastenboeken in de open kerken laten lezen dat de bezoekers de openstelling op prijs stelden en stellen. ’Fijn dat de kerk open is. Even een moment van rust en bezinning tijdens een fietstocht door het mooie Groninger land’ (Tinallinge). ‘Wat een verstild plekje. Geweldig dat de kerk open is’ (Niekerk).

Volg ons op

10,924FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten

NL-Alert ontvangen? Wees alert

Nederland - De overheid zet NL-Alert steeds vaker in bij een noodsituatie. Bijvoorbeeld bij een grote brand. Ook in Groningen wordt het alarmmiddel regelmatig...