zaterdag 31 juli 2021
19.9 C
Delfzijl

Tien jaar festival Terug naar het begin

spot_img

Appingedam – Intieme optredens in oude Groninger kerken, met deze formule trekt het festival Terug naar het begin jaarlijks nieuwe bezoekers naar de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum. Deze maand viert het festival haar tienjarige bestaan, van vrijdag 25 mei tot en met zondag 27 mei 2018. Ter ere van dit lustrum is er een extra festivaldag in het leven geroepen. Met bijna honderd acts op ruim dertig locaties is het aanbod groot. Al fietsend door het Groninger wierdenlandschap ontdekken bezoekers een mix van Groninger talenten en landelijke grootheden. Bovendien heeft het festival voor het eerst in tien jaar een eigen kunstroute.

Groninger talenten en landelijke grootheden
Terwijl de twaalfde en dertiende -eeuwse kerken bezoekers het gevoel geven van een betoverende stap terug in de tijd, is de programmering van Terug naar het begin eigentijds. Van muziek tot theater en van literatuur tot beeldende kunst, alle artiesten nemen de intimiteit van de middeleeuwse kerkjes als uitgangspunt. Zo vertelt performer/rapper Saman Amini in de kerk van Uitwierde het indringende verhaal over ontheemding en op de vlucht zijn; Het Houten Huis zorgt voor een theatraal stiltemoment voor jong en oud in de Centrumkerk van Delfzijl; in Centrum Kabzëel Appingedam speelt pianist Michiel Borstlap zijn nummers geheel in terug-naar-het-begin-stijl op de piano waarop hij heeft leren spelen in zijn jeugd. In het festivalhart kan de bezoeker terecht voor onweerstaanbare lustrumfeestjes met o.a. het energieke koperkwintet K.O. Brass! (bestaande uit de kopersectie van The Kyteman Orchestra) en aanstekelijke zigeuner- en balkanmuziek van La Panika. De tiende editie wordt geopend door harpist van wereldformaat Remy van Kesteren en het collectief Blauwe Uur in de Nicolaïkerk van Appingedam. Ga voor deze en nog veel meer acts naar www.terugnaarhetbegin.nl.

Nieuwe kunst in oude kerken
Op zoek naar de actuele betekenis van oude kerken, komt het festival Terug naar het begin met een kunstroute. Vier jonge kunstenaars hebben zich laten inspireren door vier oude Groninger kerken. Met een open en onderzoekende houding namen Sjimmie Veenhuis, Allard Medema, Koos Buist en Sander Jorn Vermeulen de kerken van Solwerd, Marsum, Krewerd en Oosterwijtwerd onder de loep. Ze hebben wonderlijke verhalen, rituelen en symbolen gevonden, met verrassende kunstprojecten als resultaat. Samen vormen de nieuwe werken een kunstroute van 20 km, die tijdens de tiende editie van het festival Terug naar het begin gratis te volgen is. Hiermee voegen de kunstenaars aan de oude gebouwen nieuwe ervaringen toe en merk je als bezoeker dat de ‘bakens van betekenis’ nog steeds indruk maken. De kunstroute is mogelijk dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,266VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen
TuinTuin
DierDier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto
WonenWonen

Populaire berichten