maandag 20 september 2021
19.9 C
Delfzijl

Terugblik: na ijskoude schaatsperiode eindigt februari zachter dan normaal

spot_img

Nederland – Nederland heeft een knotsgekke februari achter de rug, waarin we van ijzige kou naar uitzonderlijke lentewarmte gingen. Terwijl het op 9 februari lokaal nog -16,2 graden was, steeg het kwik op 24 februari plaatselijk naar maar liefst 19,8 graden: een verschil van ruim 35 graden! Door het uitzonderlijk zachte slotakkoord komt de gemiddelde temperatuur in De Bilt boven normaal uit met 4,3 graden tegenover de gebruikelijke 3,9 graden.

Februari kende dit jaar twee gezichten: in de eerste helft van de maand was het volop winter, in de tweede helft werd het lente. De Bilt telde zeven ijsdagen op rij waarop het de hele dag vroor, maar ook een recordlange reeks van zes dagen met maxima van 15 graden en meer.

Opvallend was ook dat het voor het eerst sinds 25 januari 2013 tot officiële strenge vorst kwam in De Bilt met temperaturen beneden -10 graden. Daarmee eindigde een recordlange periode zonder strenge vorst op het hoofdstation. Uiteindelijk telde februari twee nachten met strenge vorst (12 en 13 februari) in De Bilt.

image

De laagste temperatuur van alle weerstations van het KNMI was -16,2 graden. Deze waarde werd op 9 februari gemeten in het Achterhoekse buurtschap Hupsel. Het was tevens de enige plek waar het zeer streng vroor (kouder dan -15 graden). Bovendien bleef de temperatuur in Hupsel zeven nachten beneden -10 graden, het meeste van alle weerstations.

In het oosten, midden en zuidoosten kwam het op verschillende plaatsen tot een koudegolf. In De Bilt kwam het nét niet tot een officiële koudegolf. Op slechts één tiende graad na was het niet koud genoeg voor een derde nacht met strenge vorst.

Doordat het dag en nacht flink bleef vriezen, stond Nederland in het weekend van 13 en 14 februari massaal op de schaats. Daarbij was het werkelijk prachtig weer met veel zon.

Uitzonderlijk warm lenteweer

Waren de plassen en meren op 13 en 14 februari nog afgeladen vol met schaatsers, in de week van 23 februari lag Nederland massaal te zonnebaden aan diezelfde plassen. Maar liefst vier dagen op rij kwam het tot een datum-warmterecord. Dat terwijl geen enkel kouderecord gebroken werd deze maand, ondanks het ijzige weer eerder in de maand. Dagen met een nieuw datumrecord voor de maximumtemperatuur in De Bilt waren 21, 22, 23 en 24 februari. Daarbij bereikte de februariwarmte op de 24e een hoogtepunt en werd het op het hoofdstation 18,7 graden. Dat is twee tienden van een graad lager dan de hoogste temperatuur die ooit in de hele winter is gemeten!

Hoe bijzonder het lenteweer was, bewijst ook het aantal dagen dat het in het zuidoosten rond of zelfs boven 18 graden werd. Dat gebeurde van 20 tot en met 25 februari, zes dagen dus! Bijzonder: op maandag 22 februari viel de temperatuur een paar graden lager uit dan verwacht door een dikke wolk Saharastof die over ons land trok. Door al het ‘zand’ in de lucht was de zon nauwelijks te zien. Het Saharastof leverde daarnaast een hele week prachtig rode zonsopkomsten en -ondergangen op, maar vooral in het zuidoosten ook vieze auto’s door regen op donderdagavond de 25e.

image

Droge maand met flinke winterse ongemakken
Gemiddeld over Nederland viel ongeveer 48 millimeter neerslag tegen 60 normaal. Het natst was het in het zuidoosten met in de omgeving van Weert, Venray en Schinnen zo’n 80 mm. Die neerslag kwam zeker niet ongelegen, want het zuidoosten kampt na de droogte van afgelopen jaren nog altijd met een lage grondwaterstand. In de omgeving van Den Helder viel de minste neerslag: nog geen 30 mm.

Het was dus een droge maand, maar wanneer er neerslag viel, was die neerslag vaak winters van karakter. Op 1 februari was het gelijk raak. Vanwege ijzel gold code oranje in het midden en noorden.

Een week later trok een van de meest hevige sneeuwstormen sinds 1979 over ons land. Het was de eerste officiële sneeuwstorm sinds 9 en 10 januari 2010 en de storm kreeg de naam Darcy. Op zaterdagavond 6 februari begon het te sneeuwen en dat duurde tot en met maandag 8 februari! In de omgeving van Nijmegen, Arnhem en Doetinchem viel ruim 25 centimeter. Omdat het flink waaide ontstonden metershoge sneeuwduinen. Dorpen raakten afgesloten van de buitenwereld, snelwegen waren geblokkeerd en er reed geen enkele trein. Vanwege de sneeuwjacht en sneeuwduinen die op 7 februari ontstonden, gold in het hele land 24 uur lang code rood.

Na de sneeuwstorm was het een week lang droog en koud met flink wat zon. De overgang naar zachter weer ging echter niet zonder slag of stoot. Op maandag 15 februari kwam het in het midden, maar vooral noorden en oosten tot zware ijzel. Het was gevaarlijk glad op de weg en daarom was sprake van een weeralarm (code rood). Het was het tweede landelijke weeralarm in een week tijd.

In totaal gold op veertien dagen een waarschuwing voor gladheid. Van die dagen waren er twee met code oranje en twee met code rood. Tijdens de koudegolf gold bovendien op vier dagen een gele waarschuwing voor extreme kou. Daarnaast werd tot dusver op twee dagen gewaarschuwd voor mist en op één dag voor zware windstoten en onweer.

image

Op vijf na zonnigste februari ooit gemeten
De contrasten waren in februari groot, maar één ding hadden de winterhelft en lenteachtige helft gemeen: de zon scheen flink! Het totaal aantal zonuren komt deze maand uit op 121 uur en dat is veel meer dan de normale 92 uur. Hiermee komt februari op een zesde plek uit van zonnigste februarimaanden ooit gemeten.

De meeste zon was voor het zuiden. Zo komt het totaal aantal zonuren in Vlissingen uit op 132 en is de zon in Maastricht zelfs 136 uur te zien geweest. Voor de stad aan de Maas zijn dat maar liefst 50 zonuren meer dan normaal! Minder zon had het noorden. Zo moest Den Helder het met 105 zonuren stellen, 7 meer dan normaal.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,284VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto
WonenWonen
DierDier
TuinTuin

Populaire berichten