Sterke opmars eikenprocessierupsen verwacht

Nederland – De eerste eikenprocessierupsen gaan komende week hun brandharen loslaten. Die haartjes kunnen bij mensen en dieren zorgen voor ademnood, jeuk en ontstoken ogen en zelfs voor koorts en longontsteking. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups denkt dat er dit seizoen veel rupsen zullen zijn en dat de overlast ook lang kan gaan duren. Op basis van de verwachte temperatuurontwikkeling zullen rond 20 mei in het zuiden de eerste rupsen met brandharen verschijnen en in het noorden rond 22 mei. De koude weersomstandigheden van de afgelopen weken hebben tot nu tot geen nadelige invloed gehad op de ontwikkeling van de rupsen. Eikenprocessierupsen kunnen goed tegen vorst.

Veel eikenprocessierupsen hebben de winter overleefd, omdat het niet echt koud is geweest.Eikenprocessierups2 De larven hebben zich wat langzamer dan andere jaren ontwikkeld, omdat het voorjaar somber was. Afhankelijk van het weer zullen er tot ver in juli brandharen ronddwarrelen.

Vrijwel alle gemeenten bestrijden de eikenprocessierups, maar volgens het kenniscentrum zijn er ook gemeenten die op de bestrijding bezuinigen. Het centrum waarschuwt daartegen, want elk nest dat niet wordt verwijderd, vermeerdert zich en zorgt volgend jaar voor nog meer overlast.Back to top button