Start bouw eerste woning volgens bouwrichtlijn voor aardbevingsregio in Meedhuizen

Meedhuizen – Woensdagmiddag is aan de Essenlaan in Meedhuizen de eerste paal geslagen van een aardbevingsbestendige woning. Het wordt de eerste vrijstaande woning die volledig voldoet aan de nieuwe bouwrichtlijn voor aardbevingsbestendig bouwen (Nederlandse Praktijkrichtlijn). De massief houten constructie en de versterkte fundering maken dat de woning bestand is tegen de uitzonderlijke krachten die tijdens een aardbeving vrijkomen. Het slaan van de eerste paal werd gedaan door Ijzebrand Rijzebol wethouder van de gemeente Delfzijl.

De woning wordt gebouwd door MiCasa uit Alblasserdam, in opdracht van een echtpaar uit Meedhuizen. Hun huidige boerderij moet, vanwege recente aardbevingsschade en met het oog op mogelijk zwaardere aardbevingen in de toekomst, worden vervangen. Het echtpaar oriënteerde zich breed, maar koos uiteindelijk voor een massief houten woning van houtbouwspecialist MiCasa. “Omdat hun innovatieve bouwwijze bestand is tegen aardbevingen, maar ook omdat de woningen mooi zijn. Dat laatste was voor ons ook een belangrijk argument om voor MiCasa te kiezen.”

De eerste woning
MiCasa heeft over de bouw van de woning veelvuldig contact gehad met NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij). NAM stimuleert actief dat in het aardbevingsgebied in Groningen wordt gebouwd volgens de in februari van kracht geworden ‘Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) voor aardbevingsbestending bouwen’. NAM doet dat door enerzijds technische kennis te bieden en anderzijds door noodzakelijke aanvullende maatregelen financieel te ondersteunen. Julia Finkielsztajn van NAM Nieuwbouwregeling is enthousiast over de woning in Meedhuizen: “Dit nieuwbouwproject toont aan dat je met beperkte aanpassingen prima kunt voldoen aan het ontwerp van de Nederlandse Praktijkrichtlijn. Deze woning past perfect bij de filosofie van onze ‘slimmer ontwerpen regeling’. In het belang van de regio blijft de NAM innovatieve en kostenbewuste nieuwbouw stimuleren.”

Lichte constructie
Bij het bepalen van de constructie hebben MiCasa en architectenbureau Architraaf goed gekeken naar wat de bodem doet bij een aardbeving, welke krachten er vrijkomen en hoe die geremd kunnen worden. Bij een aardbeving komt niet alleen de aarde in beweging, maar ook alles wat er bovenop staat. Een woning met veel massa wordt bij een aardbeving blootgesteld aan enorme krachten. Het voordeel van een woning met een massief houten binnenkant is dat de totale constructie veel lichter en flexibeler is en daardoor beter bestand is tegen de krachten die bij een aardbeving vrijkomen. Ook de fundering is aangepast. De woning rust op heipalen, die in de vaste zandlagen zijn geslagen. Bij een aardbeving kunnen die heipalen de uitzonderlijke krachten ervan niet meer opvangen. Om te voorkomen dat alsnog aardbevingsschade ontstaat wordt het huis in Meedhuizen voorzien van een vloer, gemaakt van gewapend beton en bevestigd aan de funderingsbalken. De vloer zorgt er voor dat bij een aardbeving de krachten nog beter verdeeld en opgevangen kunnen worden.

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” display=”all” sort_by=”sort_order” special_effect=”none” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”305″]

Back to top button