Stadsbeiaardier Adolph Rots speelt laatste zaterdagmiddagconcert van dit seizoen op 13 augustus

Appingedam – Het derde en laatste zaterdagmiddagconcert van het seizoen 2022 wordt door de stadsbeiaardier Adolph Rots op het carillon van de Damster toren in Appingedam gehouden op zaterdag 13 augustus om 15.00 uur. Het programma van het door de Stichting Damster Klokkenspel georganiseerde beiaardconcert heeft als thema Muziek uit Engeland. Dit houdt verband met de Engelse afkomst van de helft van de klokken in het carillon.

De Engelse klokkengieter John Taylor was de eerste die, na meesterklokkengieter Hemony uit de 17de eeuw, weer nauwkeurig gestemde klokken kon leveren. Appingedam ontving in 1911 zijn eerste klokkenspel op het Europese continent, een voorbeeld voor vele carillons daarna. De muziek op het programma bestaat deels uit originele beiaardmuziek en deels uit bewerkingen van muziek voor andere instrumenten. Klassiek repertoire maar ook songs uit musicals en een paar popsongs. Zo is er een werk te beluisteren van Georg Friedrich Händel (Music of the Royal Fireworks), maar ook van de musicals van Andrew Loyd Webber. Ook The Beatles, waar onder “Imagine” zal ten gehore worden gebracht.

Ook bij dit concert wordt er weer geprobeerd om een videoverbinding te maken tussen de beiaardier in de toren en het publiek op de begane grond. Uiteraard is de muziek te beluisteren in de binnenstad van Appingedam, maar ook de tuin van museum Stad Appingedam leent zich er uitstekend voor.

Adolph Rots
Sinds 1982 is Adolph Rots stadsbeiaardier van Appingedam. Hij studeerde Schoolmuziek, Orgel en Kerkmuziek aan het Utrechts Conservatorium en Beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Rots was docent aan de Hanzehogeschool, organist-cantor aan de Damster Nicolaïkerk en stadsbeiaardier in Groningen (Martini), Veendam en Winschoten. Van zijn hand verschenen tal van publicaties over klokken en orgels, met name die in de provincie Groningen.

Carillon
In 1620 verkreeg de stad Appingedam haar eerste torenklokkenspel van 13 klokken. Het verhuisde in 1835 naar de huidige toren en werd in 1911 vervangen door een nieuw carillon gegoten door de Engelse klokkengieter John Taylor. Latere toevoegingen (1979, 1991, 2000) door de klokkengieterij Petit & Fritsen brachten de klokken op het huidige aantal (51 klokken: f1-a5). De drie luidklokken zijn ook in het carillon opgenomen. Het automatisch spel wordt aangestuurd door een uit Gorinchem afkomstige speeltrommel, die in 1999 werd geplaatst. Deze wordt drie keer per jaar verstoken.

Back to top button