Sfeervol concert Slagwerkensemble Appingedam in Brede school Opwierde

AppingedamOp zaterdag 7 maart heeft Slagwerkensemble Appingedam samen met Jong Vocaal Groningen een zeer geslaagd concert gegeven. Voor het eerst werd de Brede School Opwierde gebruikt als locatie, en dat bleek een uitstekende keuze.

In de sfeervol aangeklede zaal opende het slagwerkensemble onder leiding van Theo van Kruistum de avond met een koraal. Vervolgens speelden zij het dromerige ‘Phantasm’, en waren Joodse melodieën te horen in ‘Mossada suite’. Jong Vocaal Groningen onder leiding van Nanny ter Wiel vervolgde het programma met een aantal klassieke werken waaronder ‘Fair Phillys’ en ‘Cantique de Jean Racine’.

Voor menig slagwerker was het hoogtepunt ‘Wild Theme’. Mark Knopfler schreef dit werk voor de film Local Hero. In dit arrangement van Mathijs van Driel is de gitaar vervangen door vibrafoon en wordt de begeleiding ingevuld door marimba’s. Dit werk met solist Kirsten Krook, toonde maar weer eens aan dat ook door middel van slagwerk veel ontroering en emotie kan worden overgebracht.

Op het concert werden een aantal jubilarissen in het zonnetje gezet. Marian Pijper en Alex Bos omdat zij 25 jaar muzikant zijn, en Jeannette Kleine omdat zij 40 jaar muzikant is.

Tijdens het concert werd de nieuwe website van het slagwerkensemble gelanceerd, www.slagwerkensembleappingedam.nl. Op deze site is alle informatie te vinden over het slagwerkensemble, de jeugdopleiding en de activiteiten van het ensemble.

Na de pauze was het de beurt aan de jeugd. Onder leiding van Gerwin van der Leij en met hulp van een aantal ervaren slagwerkers lieten ze horen wat zij in hun mars hebben, en dat is al heel wat! Het slagwerkensemble liet zich van een luchtige kant horen met onder andere ‘Umbrella’ van de Baseballs en met de themamuziek van de film Rocky. Jong Vocaal Groningen bracht onder andere het verplichte werk Ave Verum ten gehore dat zij in mei op het prestigieuze internationale concours Cantarode in Kerkrade gaan zingen.

Verrassend was het werk ‘Kermis in ut durrup’. Dit werk geeft een impressie van het culturele gebeuren omtrent de kermis in Hulsberg: van de ochtendreveille naar de processie, de kermis en de rituele afsluiting van het feest. Met name het deel waarin de kermis wordt vertolkt, werd door het publiek gewaardeerd. Het gebeurt niet vaak dat tijdens het concert kermisgeluiden te horen zijn en op het podium iedereen met elkaar gaat praten en gillen na een tocht in het spookhuis.

Het slagwerkensemble en Jong Vocaal Groningen sloten het concert gezamenlijk af met ‘Shadowland’ uit de musical the Lion King. De avond werd door het publiek zeer gewaardeerd en werd beloond met luid applaus en een staande ovatie.

 

Back to top button