Scheepswerf Ferus Smit brengt ‘Arklow Globe’ naar zee

Delfzijl – Onder de minst fraaie weersomstandigheden met mist, veel regen en harde wind vertrok maandagochtend de ‘Arklow Globe’ onder begeleiding van de Bijma-slepers ‘Gruno 3’ en ‘Gruno 4 van Westerbroek naar Delfzijl. Na een kort oponthoud voor de Euvelgunnerbrug in Stad wisten de mannen van Bijma het schip voorspoedig in Delfzijl te krijgen, waar het konvooi even voor 14:00 uur voor de Zeesluis aankwam. Het slechte weer kon de vaste groep scheepvaart spotters van Delfzijl en omgeving niet weerhouden om ook dit transport vast te leggen op beeld. Na het schutten werd in de buitenhaven het kompas gesteld en vertrok de ‘Arklow Globe’ voor een korte werf proefvaart op de Eems. 

Hofleveranciers voor Arklow
De ‘Arklow Globe’ is de derde eenheid in de FS 3000 GT-3 serie die scheepswerf Ferus Smit B.V. bouwt voor Arklow Shipping. In juli leverde Ferus Smit de ‘Arklow Glen‘ op aan de Rotterdamse divisie van het Ierse Arklow Shipping. Volgend jaar zal de serie vervolgd worden met de ‘Grace’ en ‘Guard’. Wie regelmatig langs de werven aan het Winschoterdiep komt, zal de kenmerkende kleur groen niet onbekend voorkomen. Al jaren bouwt Ferus Smit, samen met de in Martenshoek gevestigde Bodewes Shipyards aan de lopende band schepen voor Arklow Shipping. Deze schepen worden zowel onder Nederlandse als Ierse vlag in de vaart gebracht. 

De ‘Arklow Globe’ meet 87.40 m lengte, 14.99 m breedte en 5150 DWT en is uitgerust zonder ijsklasse. In de machinekamer staat een 1600 kW MaK 6M25 hoofdmotor, die het schip een snelheid van 12 knopen geeft. Later deze week volgt de officiële proefvaart op de Eems en zal het schip voor oplevering gedoopt worden. 

Back to top button