fbpx
17.4 C
Delfzijl
21 oktober 2020 23:43

Samen praten in Taalcafé Delfzijl

Delfzijl – In het teken van de Week van Lezen en Schrijven hebben de deelnemers van Taalcafé Delfzijl een magazine gemaakt. Dit is een grote prestatie voor de anderstalige bezoekers van het Taalcafé. Het Taalcafé maakt deel uit van het Taalhuis Eemsdelta en de Bibliotheek Delfzijl.

Het Taalcafé is in 2018 opgezet door Frits Huizen en Christa Groenbroek, beiden werkzaam als vrijwillige taalcoaches. Het Taalcafé bleek al snel een succes. Al snel kwam er een derde coach bij in de persoon van Caroline Bijlard en vanaf begin 2020 kwam Yvonne Scheper erbij. De Wekelijks bezoeken nu zo’n 15 deelnemers het Taalcafé op donderdagmiddag. Vanwege corona wordt er na een tijdelijke sluiting nu gewerkt in kleine groepjes.

Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In Nederland is gemiddeld 1 op de 10 volwassenen laaggeletterd en in de toekomstige gemeente Eemsdelta ligt het percentage zelfs op 18% van de volwassenen.

Samen praten, lezen en schrijven
In de bibliotheek van Delfzijl is donderdag 10 september 2020 het magazine aangeboden aan deelnemers. De bedoeling om hen zo eens goed in het zonnetje te zetten is hiermee goed geslaagd. Iedere week komen de deelnemers trouw naar de bibliotheek om te praten en elkaar te ontmoeten in een ongedwongen sfeer. Hoewel het accent op spreken ligt, wordt er ook geoefend met lezen en schrijven. In het magazine vertellen deelnemers over zichzelf en delen hun ervaringen met de Nederlandse taal en cultuur. Verder geven ze elkaar tips over het leren van de taal en over hobby’s.

Afscheid
Omdat Christa afscheid neemt van het Taalcafé, werd ook zij in het zonnetje gezet. Van deelnemers kreeg ze al verschillende attenties en dankwoordjes. Daarna werd ze door haar collega-taalcoaches en Netty Niehoff, van de Bibliotheek Delfzijl, en André de Graaf, taalhuiscoördinator nog eens getrakteerd op lovende woorden, bossen bloemen en cadeaus.

Volg ons op

10,412FansLike
1,424VolgersVolg
5,219VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten