8.4 C
Delfzijl
3 maart 2021 16:34

Ruim 30.000 liter aardgascondensaat weggelekt bij het NAM tankenpark in Farmsum

Farmsum – Bij het NAM tankenpark in Farmsum is in de nacht van 2 op 3 oktober gedurende twee uur in totaal bijna 30.000 liter aardgascondensaat weg gelekt. Dat maakte de NAM vrijdag bekend.

Gedurende twee uur liep het aardgascondensaat via een opvangbak in het hemelwaterriool. Een deel daarvan bereikte het oppervlaktewater van het afwateringskanaal. De directe oorzaak is volgens de NAM een samenspel van factoren, waaronder een storing in een pomp, een defecte klep en niet tijdige reactie op signaleringen.

Op donderdag 4 oktober roken omwonenden een vreemde geur en maakten hier melding van bij de gemeente Delfzijl. Ook het waterschap was al bezig met het verwijderen van een verontreiniging in het Afwateringskanaal. De brandweer plaatste hier olieschermen. Vrijdag  5 oktober werd de riolering afgesloten om verder verspreiding te voorkomen.

De NAM heeft op maandag 8 oktober het incident op het Tankenpark Delfzijl bevestigd en een aantal tijdelijke maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Deels zijn deze direct nadat bekend werd dat de verontreiniging door NAM was veroorzaakt al genomen, deels zijn deze gisteren met Staatstoezicht op de Mijnen overeengekomen. Zo is er een fysieke afsluiting geplaatst tussen de betreffende opvangbak en het hemelwaterriool, zijn een aantal kleppen uit bedrijf genomen of gerepareerd, is de prioriteit van de niveau-waarschuwingen van de betreffende bak aangepast en is er buiten kantooruren ook een operator gestationeerd op het Tankenpark. Op basis van alle interne en externe onderzoeken wordt een definitief pakket aan verbeteringen doorgevoerd.

Volg ons op

10,940FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten