Rugbyclub Phoenix wint in Almere

Almere – Phoenix heeft een belangrijke stap gezet in de strijd om klasse behoud door RC Bulldogs met een 5 – 24 overwinning opzij te zetten. De ploeg uit Delfzijl keek wederom tegen een snelle achterstand aan, echter toonde het ook veerkracht door zich in de wedstrijd terug te knokken en ondanks een man minder een zwaarbevochten overwinning uit de strijd te slepen.

Onder stromachtige omstandigheden had de thuisploeg uit Almere veruit het meeste balbezit. Echter door goed verdedigen en effectieve aanvallen kon Phoenix de vijf winstpunten pakken.

Waar Phoenix een week eerder ten strijde trok tegen de koploper in de degradatie poule stond afgelopen zondag de nummer laatst in deze poule op het programma. De verre uitwedstrijd tegen de Bulldogs in Almere is in het verleden meerdere keren een groot struikelblok gebleken, echter door de goede resultaten van de afgelopen weken reisde Phoenix vol vertrouwen af.

De ploeg uit Almere begon sterk aan de wedstrijd. De grote mannen in de voorwaartsen wisten Phoenix meter na meter terug te dringen en de rugbyers uit Delfzijl waren in de beginfase niet goed bij les. Er werden te veel overtredingen gemaakt wat uiteindelijk leidde tot een goede aanvalspositie voor de thuisploeg. Een man meer situatie werd goed uitgespeeld door de snelle mannen in de lijn en de winger rondde het af met een keurige try. De mannen uit Delfzijl reageerden echter goed. Het spel tempo werd opgevoerd en dat creëerde meer ruimte. Met dodelijke efficiëntie wist Phoenix de enkele kansen die het kreeg te verzilveren en de leiding te nemen in de eerste helft. De Delfzijlsters gingen dan ook met een 5 – 17 voorsprong de rust in.

De Bulldogs lieten het hier echter niet bij. De ervaren ploeg uit Almere was in de gehele tweede helft de bovenliggende ploeg. Phoenix begon, mogelijk vermoeid rakend, slordiger te spelen en men moest alle zeilen bijzetten om de Bulldogs van het scoren te beletten. In een spaarzame uitval was het plotseling Phoenix dat wist te scoren en daarmee de belangrijke vierde try te bemachtigen. Bij rugby is het zo dat wanneer een ploeg vier tries of meer scoort dit een extra punt oplevert in de competitiestand. Aan het einde van het seizoen komt het meer dan eens voor dat deze zogenaamde bonuspunten de doorslag geven. Deze vierde try was echter niet het einde van de wedstrijd.

De Bulldogs bleven aanvallen en werden steeds moeilijker af te stoppen. Een goede doorbraak van de snelle mensen in de lijn leek de thuisploeg een try op te leveren. Echter bleek de laatste pass te moeilijk waardoor een bijna zekere scoringskans verdween. De scheidsrechter van dienst besloot dat het genoeg was voor deze middag en de mannen uit Delfzijl, inclusief een kleine groep supporters, konden met vijf winstpunten terugkeren naar het hoge Noorden.