Rookmelderproject Loppersum helpt Wmo-cliënten bij brandveilig maken van hun huis

Garrelsweer – De gemeente Loppersum faciliteert haar inwoners waar mogelijk om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen wonen. Dat sluit aan bij de behoefte van inwoners. Burgemeester Albert Rodenboog: ‘Maar toch, iemand kan nog zo comfortabel en verzorgd in zijn eigen huis wonen, tijdens een brand heeft diegene niets aan bijvoorbeeld een 24uurs-alarmknop of een rookmelder op de gang die niet hoorbaar is in de slaapkamer.’ Tjerk Elzinga, Brandweer Groningen: ‘Iemand heeft bij een brand slechts 3 minuten om veilig te vluchten. Inwoners die steeds minder zelfstandig en zelfredzaam worden maken drie keer zoveel kans om slachtoffer te worden van een brand. Deze categorie mensen heeft daarom nog meer belang bij een brandveilige woonomgeving, vroege alarmering en een veilige vluchtroute.’

Pilot ‘Focus op Wmo’-rookmelderproject

De gemeente Loppersum en Brandweer Groningen hebben de handen ineen geslagen en willen in 2017 een eerste impuls geven aan het vergroten van de brandveiligheid bij Wmo-cliënten thuis. Wethouder Bé Schollema: ‘We zijn op zoek naar 50 inwoners die (thuis)zorg vanuit de Wmo ontvangen, waar we een brandveiligheidscheck mogen doen en we tegelijkertijd twee gratis gekoppelde rookmelders plaatsen.’ De gemeente is verantwoordelijk voor het project en voert regie. Brandweer Groningen levert expertise en ondersteuning rondom het project en de uitvoering van de pilot. Naast deze 50 deelnemers zoekt gemeente Loppersum zogenaamde ‘rookmeldervrijwilligers’. Mensen die gaan helpen bij de brandveiligheidschecks en het ophangen van de rookmelders bij Wmo-cliënten. De brandweer zorgt daarbij uiteraard voor een training en de nodige ondersteuning.

Wethouder Schollema en Burgemeester Rodenboog plaatsen maandagmiddag de eerste rookmelders van het Rookmelderproject in Garrelsweer. Er werden drie gekoppelde rookmelders opgehangen bij Henka Havinga. Havinga liep acht jaar geleden een dwarslaesie op nadat ze tijdens het plukken van appels uit een boom viel. De gekoppelde rookmelders gaan in geval van brand gelijktijdig af. Mocht er brand uitbreken op de beneden verdieping zal de rookmelder op de bovenverdieping gelijktijdig afgaan. Hier door kan er extra tijd worden gewonnen.

Interesse

Wmo-cliënten in de gemeente Loppersum die belangstelling hebben om deel te nemen aan deze pilot, kunnen zich melden bij de Wmo-consulenten via telefoonnummer (0596) 548 200 of via gemeente@loppersum.nl. Geïnteresseerden die zich willen aanmelden als rookmeldervrijwilliger, kunnen ook contact opnemen met de gemeente via bovenstaande manieren.

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” display=”all” sort_by=”sort_order” special_effect=”none” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”1179″]

Back to top button