4.1 C
Delfzijl
9 maart 2021 11:37

Restauratie metaheerhuisje bij joodse begraafplaats Appingedam gestart

KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

AppingedamDe restauratie van het Metaheerhuisje bij de Joodse begraafplaats in Appingedam is gestart. Het lijkhuisje uit 1934, ook wel reinigingshuisje genoemd, verkeert in zeer slechte staat en een restauratie is dan ook dringend noodzakelijk geworden. Tegelijkertijd met de restauratie en herbestemming van de nabijgelegen synagoge wordt het Metaheerhuisje door aannemer Vuurboom uit Valthermond gerestaureerd.

De joodse wetten schrijven eeuwige rust voor als het gaat om begraafplaatsen. Graven mogen niet worden geruimd waardoor een joodse begraafplaats een schat aan informatie herbergt over mensen die deel uitmaakten van de plaatselijke of regionale lokale Joodse gemeenschap. Een Metaheerhuisje wordt gebruikt voor het ritueel reinigen van de doden en het gereedmaken voor de begrafenis. Ook wordt er voorafgaand aan de begrafenis een speciale dienst gehouden met onder andere een rede ter voorspraak van de overledene.

Dit Metaheerhuisje bevindt zich in zeer slechte staat van onderhoud. In het metselwerk bevinden zich scheuren door roestend ijzerwerk, het houtwerk van de deuren en kozijnen is aangetast, de dakconstructie van het platte dak is door lekkage verrot en het hout- en ijzerwerk moet hoognodig geschilderd worden.

Na deze restauratie van het Metaheerhuisje wordt het gebouwtje ingericht als informatiepunt. Samen met de nabij gelegen synagoge vertelt het huisje het verhaal van de Joodse gemeenschap in Appingedam en de Joodse begraafplaats. In het Metaheerhuisje worden langs de wanden glazen panelen geplaatst waarop informatie gegeven wordt over de Joodse begraafplaats, de Joodse begraafcultuur en de geschiedenis van de Joodse gemeenschap te Appingedam. Op 5 mei worden de synagoge en het Metaheerhuisje officieel heropend.

De restauratie wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Groningen, de gemeente Appingedam, Prins Bernhard Cultuurfonds, J.B. Scholtenfonds, SNS Fonds Eemsmond, VSBfonds, Stichting Collectieve Maror-gelden Nederland en Stichting Dioraphte. NAM heeft vanuit het Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma een bijdrage gedaan.

Dit is een samenwerkingsproject van de het Nederlands Israƫlitisch Kerkgenootschap, Stichting Oude Groninger Kerken en Landschapsbeheer Groningen (project Kerken in het Groen).

 

Volg ons op

10,968FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021

Populaire berichten