Provincie Groningen stelt nieuwe beleidsregel stikstof vast

Groningen – Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen heeft vandaag de nieuwe beleidsregel salderen stikstof vastgesteld. Het Rijk heeft hierover overeenstemming bereikt met de provincies. Gedeputeerde Staghouwer: “De afgelopen weken heb ik goed geluisterd naar de sectoren. Hun zorgen en aandachtspunten heb ik duidelijk naar voren gebracht in de gesprekken met de minister. In de nieuwe beleidsregel kost innovatie geen salderingsruimte meer en de koppeling met fosfaat- en dierrechten is losgelaten. Ook zijn veel overbodigheden die tot onduidelijkheid leidden weggenomen. Met als resultaat regels die beter aansluiten bij de uitgangspunten die we samen geformuleerd hebben: geen stijging van de stikstofdepositie in natuur, duidelijk perspectief voor alle sectoren en vergunningen die voor de rechter overeind kunnen blijven.”

Vergunning
De nieuwe beleidsregel treedt op 13 december in werking. Belangrijk is dat bedrijven met een natuurvergunning de vergunde activiteit volledig kunnen benutten. Bedrijven die willen uitbreiden of hun bedrijf willen wijzigen hebben daarvoor een vergunning nodig. Deze bedrijven hebben twee opties om ervoor te zorgen dat de neerslag van stikstof niet toeneemt: intern salderen en extern salderen.

Intern salderen
Bij intern salderen maakt een bedrijf stikstofruimte vrij binnen het eigen project of op de eigen locatie. Bij extern salderen neemt een bedrijf stikstofruimte over van een ander bedrijf dat geheel of gedeeltelijk stopt. De provincie neemt de ‘feitelijk gerealiseerde capaciteit’ als uitgangspunt voor intern salderen. Dat betekent dat de vergunde stikstofruimte van stallen of bedrijfsruimte die daadwerkelijk zijn gebouwd, kunnen inzetten voor nieuwe ontwikkelingen.

Extern salderen
Bij extern salderen komt 70 procent van de stikstofemissie van gestopte activiteiten beschikbaar voor nieuwe vergunningen. Uitgangspunt is ook hier de feitelijk gerealiseerde capaciteit. Het Rijk streeft ernaar het extern salderen per 1 februari weer mogelijk te maken als de meststoffenwet is aangepast.

Vervolg
De komende periode worden er gesprekken gevoerd over hoe we de stikstofdepositie verder kunnen terugdringen. Rijk en provincies zijn het er over eens dat er bronmaatregelen nodig zijn om de stikstofdepositie te laten dalen. De komende week wordt het tweede advies van de commissie-Remkes verwacht over beweiden, bemesten en luchtvaart en begin volgend jaar een derde advies over lange termijn oplossingen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.provinciegroningen.nl.

Back to top button