Proef met Luchtapp in de gemeente Delfzijl wordt verlengd

Delfzijl – Afgelopen anderhalf jaar konden omwonenden van industriegebied Oosterhorn (Delfzijl) geuroverlast van omliggende industrie melden via de Luchtapp. Aan deze pilot werken 48 omwonenden en 4 bedrijven mee.

Begin 2019 is een meetnet voor fijnstof, roet en koolmonoxide gekoppeld aan de Luchtapp. Afgelopen zomer is de Luchtapp geëvalueerd en begin 2020 gebeurt dat met het meetnet. Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen heeft nu ingestemd met verkenning van het doorontwikkelen van de Luchtapp. Ondertussen lopen de huidige Luchtapp en het Meetnet door tot 1 juli 2020.

Resultaten evaluatie
De Luchtapp is eerder dit jaar geëvalueerd. Samengevat heeft de Luchtapp zich bewezen als monitoringsinstrument. De Luchtapp zorgt wel voor meer inzicht, maar niet voor betere communicatie tussen bedrijven en omwonenden. De app heeft voor omwonenden toegevoegde waarde. Ze zien graag dat de Luchtapp uitgebreid wordt naar alle omliggende bedrijven, aangevuld wordt met andere hinderaspecten en dat je ook formele klachten kunt indienen. Bedrijven zien geen meerwaarde in de Luchtapp.

Uitwerken mogelijkheden vervolg
Op 1 januari 2020 zou de pilot Luchtapp en Meetnet aanvankelijk stoppen. Omdat er voldoende aanknopingspunten zijn om naar een vervolg te kijken, heeft Gedeputeerde Staten ingestemd met het verder verkennen van de ontwikkelingsmogelijkheden van de Luchtapp. Om dit te kunnen doen, worden de huidige Luchtapp en het Meetnet verlengd tot 1 juli 2020. In de verkenning onderzoekt de provincie met de projectgroep of het haalbaar is om de Luchtapp te verbreden naar een app waarin je meerdere soorten milieuhinder kunt melden. De komende periode loopt ook de evaluatie van het Meetnet en onderzoeken bedrijven, belangenverenigingen en overheden samen of de uitkomsten vragen om een vervolg. De uitkomsten van de verkenning en evaluatie zijn input voor een advies dat naar verwachting in april ter besluitvorming wordt aangeboden aan Gedeputeerde Staten.

Samenwerkende partijen in dit project zijn Provincie Groningen, bedrijfsleven vertegenwoordigd door Stichting Bedrijven Eemsmond, gemeente Delfzijl, Groningen Sea Ports, de Natuur en Milieufederatie Groningen, GGD, Omgevingsdienst Groningen en de Adviesgroep geur Delfzijl en omstreken als vertegenwoordigend orgaan van de omwonenden.

Back to top button