10.2 C
Delfzijl
8 mei 2021 12:24

Proef met app voor geuroverlast in Delfzijl van start gegaan

Farmsum – De proef met de app om geurhinder rondom industrieterrein Oosterhorn in Farmsum te melden, is gestart. Op maandagavond 18 juni kwamen de deelnemers in Hotel Termunterzijl bijeen voor een instructie over het gebruik van de app. Op de bijeenkomst waren 37 omwonenden en vertegenwoordigers van vier deelnemende bedrijven, die gevestigd zijn op Oosterhorn, aanwezig.

Meetnet en app
We gaan als provincie de luchtkwaliteit in en rond Oosterhorn objectief meten. Dit gebeurt met behulp van een luchtmeetnet dat onder andere roet, fijnstof, koolmonoxide, grof-stof en zware metalen meet. De komende maanden ontwikkelt en test onderzoeksinstituut TNO het meetnet. De metingen van de luchtkwaliteit zijn vanaf september zichtbaar in de geurapp. Met het meetnet en de app willen we een goed beeld krijgen van de geurhinder die mensen in dit gebied ervaren en de overlast uiteindelijk verminderen.

Hoe werkt het?
Als een deelnemer via de app een melding van geuroverlast doet, krijgt het (vermoedelijk) veroorzakende bedrijf deze melding door. Het bedrijf kan via de app meteen reageren op de melding en inwoners in het vervolg vooraf waarschuwen als er weer geurhinder wordt verwacht. De proef loopt tot december 2018.

Deelnemers
Het meetnet en de app worden in opdracht van provincie ontwikkeld in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Groningen, Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta, de Omgevingsdienst Groningen, Groningen Seaports en bewoners, verenigd in de Adviesgroep Geur Delfzijl en omstreken. Ook werken vier industriële bedrijven mee aan de proef.

Volg ons op

11,141FansLike
1,424VolgersVolg
5,289VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
DierDier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen
TuinTuin
AutoAuto
WonenWonen

Populaire berichten