fbpx
maandag 29 november 2021
11.3 C
Delfzijl

Prinsjesdag 2021: miljarden investeren in klimaat en het bedrijfsleven

Nederland – Prinsjesdag 2021 is achter de rug. Ondernemers keken reikhalzend uit naar de nieuwe aankondigen van het kabinet. Nu we de coronacrisis grotendeels bedwongen hebben, zijn de vooruitzichten met betrekking tot de economie positief. Daarom stopt het kabinet ook met grootschalige economische steun aan getroffen bedrijven. Daar hangt wel mee samen dat ze miljarden zullen investeren in klimaat en andere factoren binnen het bedrijfsleven. Vooral het klimaat heeft de prioriteit het komende jaar. Dat zullen met name MKB-bedrijven gaan merken. Investeren in mkb energie en andere oplossingen om het bedrijf te verduurzamen worden aangemoedigd en zullen dan ook meer de interesse wekken.

Klimaatverandering tegengaan
Het nieuwste klimaatrapport was erg zorgelijk. Het is onmiskenbaar dat de aarde is opgewarmd door toedoen van de mens. Als we dit op zijn beloop laten, zal de wereld er over enkele decennia heel anders uitzien dan we nu gewend zijn. Daarom is het zaak dat we met oplossingen komen om de klimaatverandering te vertragen en voor een groot deel zelfs geheel tegen te gaan. Het kabinet trekt daarom ook enkele miljarden euro’s uit om bedrijven oplossingen te bieden.

Dit houdt in dat er minder lastenverzwaringen worden gelegd op klimaatmaatregelen. Daardoor is het voor meer Nederlanders en ondernemers mogelijk om maatregelen te treffen, zonder dat dit extra veel kosten oplevert. Op dit moment doet Nederland het nog niet goed en bungelen we ergens onderaan in de Europese statistieken met betrekking tot o.a. CO2-uitstoot.

Subsidieregelingen voor duurzame oplossingen
Om Nederlanders en ondernemers te stimuleren meer geld uit te trekken voor duurzame oplossingen, komt het kabinet ze voor een deel tegemoet met subsidieregelingen. Wanneer particulieren het komende jaar investeren in een warmtepomp, kunnen ze hiervoor een tegemoetkoming tussen de 1000 en 2100 euro ontvangen. Daarnaast wordt ook de aanschaf van elektrische auto’s door zowel particulieren als ondernemers gestimuleerd. Zo kunnen MKB-bedrijven met behulp van enkele subsidiemaatregelen relatief voordelig elektrische bestelbussen aanschaffen.

ETS-bedrijven worden gestimuleerd om energiebesparende maatregelen te nemen
ETS-bedrijven zullen de komende jaren worden gestimuleerd om verdere energiebesparende maatregelen te treffen. Hiermee probeert het kabinet de Nederlandse CO2-uitstoot in razend tempo naar beneden te krijgen. Inmiddels heeft het kabinet al vastgesteld dat de Nederlandse industrie vanaf 2050 helemaal geen schadelijke stoffen meer mogen uitstoten. Tot die tijd kunnen ze gebruik maken van de regeling om deze energiebesparende maatregelen binnen 5 jaar terug te verdienen. Hierdoor is de stap voor dergelijke bedrijven minder groot om te nemen en zullen meer bedrijven in de komende jaren hiermee aan de slag gaan.

Energie voor MKB
Grote en kleine bedrijven zullen het komende jaar worden gestimuleerd om meer energiebesparende maatregelen te treffen. Ook het gebruik van groene energie is hierbij van belang. Daarom is mkb energie het komende jaar nóg aantrekkelijker. De aanbieders werken nauw samen met de gemeente en werken aan een passend plan om het financieel aantrekkelijker te maken om voor groene stroom te kiezen. Als meer MKB-bedrijven voor groene stroom kiezen, zal dit duidelijk zichtbaar worden in de klimaatcijfers van ons land. Nog een reden voor het kabinet om hier juist het komende jaar extra aandacht aan te besteden en de klimaatdoelen in het vizier te houden.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,328VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer