fbpx
12 C
Delfzijl
24 oktober 2020 07:59

PKN kerk in Garrelsweer volledig gerenoveerd

GarrelsweerIn 2013 bleek dat ook de PKN kerk in Garrelsweer sterk had geleden onder de aardschokken. Na inspectie zag men zowel aan de binnen als aan de buitenkant meerdere scheuren.

Na overleg werd er besloten dat alles hersteld zou worden en in september 2014 werd er een begin gemaakt met een grote renovatie. De kerk kwam volledig in de steigers te staan. Omdat er tegelijkertijd binnen en buiten aan de kerk gewerkt werd konden er geen diensten meer gehouden worden voor de gemeenteleden. Noodgedwongen werd er daarvoor uitgeweken naar het kerkje van Wirdum.

Het herstel werd een enorme operatie. Men begon met het versterken van het metselwerk. Honderden ankers werden er geplaatst en daarna werd er opnieuw gevoegd. Ook binnen kwamen er nieuwe ankers en werden de muren vervolgens opnieuw gestukadoord.Omdat bijna alles bij de renovatie aangepakt werd moest de kerk van binnen ook helemaal geverfd worden. Voor het kleurenschema werd een pas afgestuurde studente van de kunstacademie benaderd. Zij kwam tot een verrassende kleurstelling met blauwen en okers. Voor de schildering van een regenboog rond het spreekgestoelte werd gebruik gemaakt van de diensten van een graffiti kunstenaar uit Zwolle.

Het meest geslaagde deel van de renovatie is de schildering van de kansel en het orgel.Vooral het orgel staat weer te pronken in vol ornaat. Het is door een meester-schilder voorzien van een imitatie houtnerf, waardoor het lijkt alsof het orgel geheel van teakhout is gemaakt. De ornamenten van het orgel zijn ook opnieuw gebronsd.

Momenteel is men bezig met de laatste loodjes. Op 25 januari 2015 moet alles klaar zijn, want dan vindt de feestelijke opening plaats. Voor de openingsdienst zullen allen die aan de restauratie van de kerk gewerkt hebben worden uitgenodigd en “ The Messengers”, een gospelband uit Garrelsweer, zal muzikaal medewerking verlenen. De PKN gemeente van Garrelsweer, Wirdum en Winneweer telt 250 leden en wordt voorgegaan door da. B.Spijker.

Voor info en eventuele bezichtiging kunt u contact opnemen met de kerkrentmeester de heer A. Siegers. appiesiegers@gmail.com

Volg ons op

10,412FansLike
1,424VolgersVolg
5,222VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten

Illegaal zwaar vuurwerk aangetroffen bij minderjarige jongen

Appingedam - Handhavers hebben donderdagmiddag bij een minderjarige jongen in Appingedam een hoeveelheid illegaal zwaar vuurwerk aangetroffen. De politie werd erbij gehaald...