Aan de slag als OR-lid

Nederland – In grotere organisaties is een ondernemingsraad verplicht. De OR bestaat uit medewerkers van het bedrijf die meepraten over de bedrijfsvoering. Afhankelijk van het onderwerp moet de OR om advies of instemming worden gevraagd voordat een plan mag worden doorgevoerd. Daarnaast heeft de OR zogenaamd initiatiefrecht: Zij mogen gevraagd en ongevraagd de directie adviseren over onderwerpen die binnen hun bevoegdheden valt. De OR heeft een voorzitter en een secretaris en soms is er een ambtelijk secretaris. Deze laatste ondersteunt de OR met bijvoorbeeld notuleren van vergaderingen, het opstellen van brieven en het bijhouden van het archief. Het is gebruikelijk dat een ondernemingsraad op training gaat om hun werk goed te kunnen doen. Ook een ervaren OR gaat doorgaans eens per jaar op meerdaagse training.

OR training op externe locatie

Een OR training vindt doorgaans niet bij het bedrijf zelf plaats. Meestal gaat de OR ‘de hei op’ om in alle rust onderwerpen te kunnen bespreken. Vooraf wordt een programma samengesteld onder leiding van een externe cursusleider, bijvoorbeeld van btrtrainingen.nl. In het programma kunnen actuele onderwerpen worden opgenomen, zoals een op handen zijnde reorganisatie. Soms wordt de directeur uitgenodigd om een dagdeel aanwezig te zijn zodat de OR en de werkgever samen kunnen discussiëren onder leiding van de trainer. De directeur kan zich daarbij laten vergezellen door bijvoorbeeld het hoofd personeelszaken.

De kosten van de OR training

Volgens het OR-reglement is de werkgever verantwoordelijk voor de kosten van de training van de OR. Meestal wordt hiervoor een bedrag opgenomen in de begroting. De OR moet officieel een pro forma nota voor een training voorleggen aan de directie voordat de cursus mag worden bevestigd. Maar als de OR binnen de begroting blijft is er doorgaans geen bezwaar. De werkgever is ook verplicht om de OR-leden en de ambtelijk secretaris voor OR trainingen bij BTR betaald verlof te geven. Zij hoeven dit dus niet in eigen tijd te doen. Wel kan natuurlijk met de werkgever worden overlegd welke periode het beste uitkomt om de cursus te geven. Een meerdaagse OR training duurt doorgaans hooguit drie dagen. Bij een meerdaagse training is het gebruikelijk dat deze in een hotel met vergaderfaciliteiten wordt gedaan. Ook de kosten voor de overnachtingen en maaltijden zijn voor rekening van de werkgever.

Extra trainingen voor OR leden

Naast een gezamenlijke training voor de volledige OR kunnen individuele leden ook trainingen volgen. Bijvoorbeeld voor het goed kunnen begrijpen van een begroting of jaarrekening of de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIeE) waarop de OR adviesrecht heeft. Ook een training om beter te leren onderhandelen kan heel nuttig zijn. Voor dit soort trainingen moet de OR vanuit de werkgever budget krijgen. Als een OR lid halverwege een zittingsperiode instroomt kan deze een individuele cursus volgen om zich het werk van de OR sneller eigen te maken zodat hij of zij zo snel mogelijk volledig kan meedraaien binnen de ondernemingsraad. Net zoals binnen een raadsfractie in de gemeenteraad hebben OR-leden vaak eigen ‘portefeuilles’ waarin zij zich specialiseren, zeker bij grotere organisaties.

Back to top button