12 C
Delfzijl
19 april 2021 10:29

Palingsterfte Termunten door zuurstof tekort

StudieboekenStudieboeken
KlussenKlussen
Vaker kopenVaker kopen
ComputerComputer
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Termunten – De massale palingsterfte in een geïsoleerde plas in polder Breebaart bij Termunten is veroorzaakt door zuurstofgebrek. Metingen van het zuurstofgehalte in de plas door waterschap Hunze en Aa’s laten zien dat dit erg laag is.

Algengroei
Dit wordt veroorzaakt door een sterke algengroei. Algen produceren overdag zuurstof, maar ’s nachts onttrekken ze veel zuurstof aan het water. Bij lage zuurstofgehalten zullen palingen en andere vissen proberen te vluchten. Omdat het hier een geïsoleerde plas betreft, is dit niet mogelijk. Als wegzwemmen niet lukt, proberen palingen over land naar andere wateren te ontsnappen. Door de extreme droogte en hitte van afgelopen weekend is dit veel palingen fataal geworden.

Voorkomen
Hunze en Aa’s zal in samenwerking met Het Groninger Landschap gaan kijken of er een oplossing mogelijk is waarmee we dergelijke vissterfte in de toekomst kunnen voorkomen. Een optie kan zijn om een verbinding te maken met de overige wateren in polder Breebaart. Deze hebben een verbinding met de Dollard waardoor het water hier regelmatig wordt ververst.

Volg ons op

11,071FansLike
1,424VolgersVolg
5,285VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Mode 2021Mode 2021
DierDier
KlussenKlussen
AutoAuto

Populaire berichten