fbpx
12.9 C
Delfzijl
30 oktober 2020 02:34

Overdracht kerk Nieuwolda naar Stichting Oude Groninger Kerken

Nieuwolda – Op vrijdag 11 september a.s. draagt de Protestantse Gemeente “De Dollert” de kerk te Nieuwolda over aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Met deze overdracht heeft de SOGK 94 kerken, twee synagogen, 57 kerkhoven/begraafplaatsen en negen (vrijstaande) torens in haar bezit. De overdracht zou oorspronkelijk al plaatsvinden in april jl. maar moest uitgesteld worden i.v.m. de coronacrisis. Ook nu wordt dit een overdracht in aangepaste (besloten) vorm, dit om de coronamaatregelen te volgen. Na de overdracht gaat een Plaatselijke commissie, een groep lokale vrijwilligers aan de slag met de kerk.

De bouw van de kerk in 1718 is bekostigd uit de nalatenschap van Tymen Harmens, een plaatselijke kruidenier. Hij liet de dorpsgemeenschap van Nieuwolda ruim 4000 gulden na. Daarvan werd een eenvoudige zaalkerk en een forse toren gebouwd. De toren staat los van de kerk, maar is er met een smalle passage mee verbonden. In de kerk is de originele achttiende-eeuwse inventaris nog vrijwel compleet met als bijzonder onderdeel de preekstoel uit 1718: een gezamenlijk product van Allert Meijer en Jan de Rijk.

Halverwege de 16e eeuw kreeg het huidige Nieuwolda vorm. Eerst als nederzetting van Midwolda, daarna als zelfstandig dorp. In 1718 is de eenbeukige kerk gesticht en in 1765 werd aan de westzijde van de kerk, een vrijstaande toren gebouwd, die met de kleine tussenbouw verbonden werd met de kerk. De toegang van de kerk loopt via deze tussenbouw. Toren en tussenbouw zijn en blijven eigendom van de gemeente Oldambt. Op de eerste verdieping van de toren is een vergaderruimte gecreëerd.

Het orgel in de kerk is in 1787 gebouwd door Johann Friedrich Wenthin orgelbouwer uit Oost-Friesland. De zwarte kas met zilvergrijze biezen is in rococo stijl gebouw met classicistische vazen op het front. De laatste restauratie vond plaats in 2001 door Firma Mense Ruiter. Het orgel heeft 19 registers waarvan 11 op het hoofdwerk en 8 op het bovenwerk en heeft een aangehangen pedaal.

De Protestantse Gemeente “De Dollert” gebruikt de kerk tot nu toe hoofdzakelijk voor het houden van de zondagse diensten eens per maand. Zij blijven dit doen. Vanaf de overdracht gaat een Plaatselijke commissie, allemaal vrijwilligers uit het dorp, aan de slag met de invulling van de kerk. Tijdens een informatiebijeenkomst in maart ’20 heeft zich al een aantal mensen aangemeld om hierin actief te worden en zo de kerk te blijven gebruiken.

Volg ons op

10,412FansLike
1,424VolgersVolg
5,223VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten